Székelykeresztúr Petőfije

Kistérségi és városnapok

262

Nemzeti költőnk utolsó dokumentált éjszakáját idézve, a Nagy-Küküllő partján lévő kisváros ezúttal is alaposan kitett magáért. Petőfi Sándor emlékezete fontos az itteniek számára, hiszen ezáltal is erősödik pozíciójuk az összmagyar kultúra térképén, sokakban megfogalmazódik ilyenkor, hogy miért érdemes, miért kell időnként ide látogatni.

Új emlékhely a költő tiszteletére. Kultuszismertető
fotó: szabó károly

A Kistérségi Napok és a Petőfi Hét idén július 31. és augusztus 4. között tart, s amint a neve is utal rá, nem csupán a helyieket, hanem a térséget is megszólítja, de Petőfi kapcsán ez a hívó szó még inkább felerősödik. És valóban vonzó a kínálat: sok egyéb mellett szabadtéri zenés és táncos műsorok, múzeumi foglalkozások, térzene, főzőverseny, istentiszteletek, önkéntestűzoltó-bemutató, néptáncgála és Nagy Feró-koncert is található a műsorajánlóban.
Július 31-én történelmi kerékpártúrával, koszorúzással és új emlékhely avatásával tisztelegtek Petőfi emlékének, de a Petőfi-kupa jelzi azt is, hogy a költőt a sport által is megtisztelik a következő napokban. A főtéri szobor koszorúzása után is – a szeszélyes időjárás ellenére – a szabadtéren folytatódtak a programok.
A Gyárfás-kúria, a körtefa már régóta emlékeztet, a 2005-ben felavatott emlékszoba is jól betölti hivatását, ám a helyi Molnár István Múzeum munkatársa, Sándor-Zsigmond Ibolya úgy gondolta, hogy – a Petőfi-emlékkötet után – hasznos lenne egy szabadtéri installáció is, amely segíthetné az idelátogatót a tájékozódásban. A muzeológus saját gyűjtésből, a múzeum birtokában lévő tárgyakból, újonnan fellelt dokumentumokból táplálkozva állította össze ezt az anyagot, amelyhez a kőalapot a polgármesteri hivatal, a faszerkezetet pedig Kibédi Zsolt asztalosmester és Kerestély Zsolt, a múzeum munkatársa készítette, a grafikai tervező Sándor-Zsigmond Dénes volt. A mi Petőfink nevet viselő új emlékhely a Bethlen Gábor Alap és a Székelykeresztúri Önkormányzat támogatásával valósult meg.
Az eseményt a Polgári Fúvószenekar – Székelykeresztúr 1895 tette színesebbé, az avatóünnepséget pedig Dajka Mihály és Tódor Csaba unitárius lelkész tárogatómuzsikája meg az immár hagyományos Petőfi-vacsora zárta: bivalytejes és túrós puliszkát szolgáltak fel a jelenlévőknek.

Simó Márton

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.