Székelykaputól műfüves sportpályáig

132

A székelykapuk már állnak Szent­ábrahám község kultúrotthonai előtt, a közeljövőben műfüves sportpályát építenek lelátóval, a községi utak leaszfaltozása ugyanakkor még várat magára, mert előbb az utcák telekkönyvezését kellett befejezniük – közölte lapunkkal évértékelő beszélgetésünkön Simó Dezső Szabolcs, a község polgármestere.

Simó Dezső Szabolcs Fotó: kovács Hont Imre

Az elöljáró szerint 2017 nem volt unalmas, sőt úgy értékelt: mozgalmas és eredményes évet zártak. Egyik legfontosabb célkitűzésük volt, hogy a község valamennyi településén a kultúrotthon udvarának bejáratát székelykapu díszítse. Tavaly Firtosmartonoson és Csekefalván állítottak fel szé­kelykaput, már csak a kismedeséri kultúrotthon van hátra.

Önkormányzati tervek és a bürokrácia buktatói
A község hat településből és két tanyabokorból áll. Mint a polgármester mondta, odafigyelnek mind a hat falu igényeire, ott fejlesztenek, ahol éppen a legnagyobb szükség van rá. A község utcáit évente felújítják, ám az aszfaltozásukra még várni kell. A megvalósíthatósági terv már elkészült, erre azonban sokáig nem kerülhetett sor amiatt, hogy előbb telekkönyveztetni kellett az utcákat. Ez azonban sikerült.
Tavaly egyébként ravatalozó épült Gagyban, idén csupán be kell fejezni a munkát. Ezenkívül az elmúlt évben megkötötték a kivitelezési szerződést műfüves sportpálya létrehozására, amelyhez lelátót és saját öltözőt is építenek. A pálya mellé egyébként játszóteret, szabadidőközpontot, sétateret is tervez az önkormányzat.
– Számomra ez presztízs kérdés, mert már 2013-ban elkezdtük a beruházás tervezését, de akkor sikertelenül. Pereskedtünk a tervezővel, két évbe került, amíg megnyertük az eljárást, emiatt csúszott a terv kivitelezése, újra is kellett terveztetni – avatott be a részletekbe az elöljáró. Hozzáfűzte: jelenleg ott tartanak, hogy a kivitelezésre kiírt licit jelentkezési határideje jövő héten jár le. Az érdeklődés óriási, több mint húsz cég jelentkezett eddig, mert elég nagy beruházásról van szó. A polgármester szerint februárban már a szerződést is megkötik a közbeszerzési eljáráson nyertes vállalattal.
Az önkormányzat a községi utak aszfaltozására is elkészítette a pályázatot, azonban az uniós elvárásoknak nem tud megfelelni a község. Szentábrahám ugyanis viszonylag távol van a nagyobb forgalmi csomópontoktól, és nem rendelkezik elég vállalkozással sem ahhoz, hogy eséllyel pályázzon. Ezért most a Helyi Fejlesztések Országos Programjában (PNDL) próbálnak támogatáshoz jutni.

Meghúzzák a nadrágszíjat, hogy tudjanak aszfaltozni
A polgármester elmondta: úgy tervezte, hogy idén „meghúzzák a nadrágszíjat”, és saját forrásaikból vágnak bele az aszfaltozásba, a tervezésre és kivitelezésre egyszerre hirdetik meg a közbeszerzést. Az elöljáró számításai szerint a már elkezdett beruházás folytatására könnyebben tud majd támogatásra pályázni. A község 6,5 kilométernyi útszakaszt szeretne aszfalttal borítani.
Az önkormányzat ugyanakkor sikeresen pályázott európai vidékfejlesztési pénzekre a szentábrahámi kultúrotthon teljes felújítása, bővítése céljából. A beruházás értéke több mint 300 ezer euró, már csak az AFIR jóváhagyására várnak, hogy kiírják a közbeszerzést a kivitelezésre.
A polgármester ugyanakkor elmondta: pályáztak napköziépítésre is, jelenleg az eredményhirdetésre várnak. Szentábrahám ugyanakkor csatlakozni készül az udvarhelyszéki falvakat tömörítő, frissen létrehozott Gordon Fejlesztési Társuláshoz, ugyanis az egyesület segítségével korszerűsítenék a község közvilágítását. A LEADER révén ugyanakkor a karbantartásra használt gépparkját is felújítaná az önkormányzat.
Simó Dezső Szabolcstól megtudtuk: a polgármesteri hivatalnak is új székházra van szüksége, az épület már nem alkalmas a község lakóinak színvonalas kiszolgálására, sőt bővíteni sem tudják, mert csúszik alatta a talaj. Ennek megvalósítása is szerepel a hosszú távú céljaik között.

Kiss Előd-Gergely

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.