Székelykapu Kásler Miklósnak

Magyarországi miniszter Felcsíkon

89

Szépvízen a Szent László-erek­lyéről szóló előadáson, Csík­szent­mihályon pedig szentmisén vett részt Kásler Miklós, a magyar kormány emberi erőforrások minisztere szombaton. Az anyaországi tárcavezetőnek egy miniatűr székelykaput adott ajándékba Izsák-Székely Lóránt, a község polgármestere – közölte lapunkkal az elöljáró.

A csíkszentmihályi község közösségi oldalán elérhető videó tanúsága szerint Kásler Miklós úgy fogalmazott: őt is megdöbbentette mindaz, ami Úzvölgyében történt. Annak kapcsán, hogy a Szent László-ereklye épp most került Erdélybe, hozzátette: Szent László mindig akkor jelent meg Erdélyben, amikor a nép éppen nehézségek közt, veszélyben élt.
Izsák-Székely Lóránt, a község polgármestere érdeklődésünkre közölte: az utolsó pillanatban jelentették be, hogy a Szent László-ereklye Csíkszentmihályra is megérkezik, hiszen Szent Lászlót ábrázoló freskó található a csík­szentmihályi templomban. Hozzátette, egy székelykapu kicsinyített mását adta át Kásler Miklósnak ajándékba. Szállítás közben letört egy darabja, így aztán azzal a magyarázattal adta át az ajándékot, hogy a törött székelykapu egyben az úzvölgyi eseményeket is jelképezi.
Csíkszenmihályon egyébként hagyományosan pünkösdkor tartják a testvértelepülések találkozóját. Hagyományos szokássá vált, hogy Kárpát-medencei Szent­mihály nevű települések küldöttségei egy keresztaljával vonuljanak a Nyeregbe.
Bár eredeti tervek szerint a szépvízi misére készült a tárcavezető, Szépvízen végül a Szent László-ereklyéről tartott előadáson vett részt Kásler Miklós – tudtuk meg Ferencz Tibortól, Csíkszépvíz község polgármesterétől.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek