Székelyföldre látogat Erdei Zsolt

Szabadtéren is tartottak edzést a Bene Regaz ökölvívói. Akadémisták lehetnek

Három ökölvívóklub meghívására látogat Hargita megyébe a hét végén Erdei Zsolt. A világ- és Európa-bajnok ökölvívót elkíséri a magyarországi szakági szövetség szakmai igazgatója, két edző és hat válogatott sportoló is. Holnap Székelyudvarhelyen, pénteken Csíkszeredában, szombaton Gyergyószentmiklóson tart nyílt edzést a magyarországi stáb. Ökölvívó-akadémiát létesítenének a Székelyföldön is.

Szabadtéren is tartottak edzést a Bene Regaz ökölvívói. Akadémisták lehetnek

Hargita megyébe látogat a hét végén Erdei Zsolt világ- és Európa-bajnok magyar ökölvívó, aki Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában és Gyergyószentmiklóson nyílt edzéseket is tart a helyi ökölvívóklubok tagjainak. A „Madár” becenévre hallgató kiváló sportembert válogatott edzők, sportolók és tisztségviselők is elkísérik székelyföldi körútján.
A sportolót három Hargita megyei klubvezető hívta meg. Holnap Székelyudvarhelyen a Dobes Ifjúsági Boksz Egyesület tagjainak tart Erdei nyílt edzést, pénteken a csíkszeredai Bene Regaz Sportklub ökölvívóinak tart oktatást a kiváló magyar sportoló, szombaton pedig a gyergyószentmiklósi Godako SK ökölvívói tanulhatnak a világ- és Európa-bajnoktól és az őt elkísérő szakmai stábtól.
Erdei Zsoltot elkíséri székelyföldi körútján dr. Kovács László, a Magyar Ökölvívó Szövetség szakmai igazgatója és Wida József, a Madárfészek Ökölvívó Akadémia igazgatója is. Ugyanakkor itt lesz a magyar serdülő- és ifjúsági válogatott hat sportolója, valamint Dorkó Péter és Turós Arnold, a magyar utánpótlás-válogatott két edzője is. A tervek szerint a nyílt edzéseket a két magyarországi edző a hazai szakemberek bevonásával vezeti majd.
Erdei Zsolt székelyföldi látogatásának elsődleges célja a sportág népszerűsítése a három Hargita megyei városban, ahol 10 és 18 év közötti fiatalok boxolnak intézményesített keretek között. A másik cél viszont egy Székelyföldi Ökölvívó Akadémia létrehozása, többek között ezért is kíséri el a magyar küldöttséget a Madárfészek Akadémia igazgatója is. A székelyföldi akadémia alapításának kezdeményezője a gyergyószentmiklósi Godako SK vezetője, Huszár Árpád, aki azt mondta, Magyarországon a kiemelt sportágak közé tartozik az ökölvívás, és ennek köszönhetően tud részt vállalni a székelyföldi sportban is az Erdei Zsolt által alapított Madárfészek Ökölvívó Akadémia. A tervek szerint a Székelyföldi Ökölvívó Akadémiának Gyergyószentmiklós lenne a központja, míg Csíkszereda és Székelyudvarhely alközpontként működne.
Todor Loránd, a Csíkszeredai Bene Regaz Ökölvívó Klub elnöke lapunknak azt mondta, a nyílt edzésekre nemcsak a klub sportolóit, hanem minden érdeklődőt szívesen várnak. – Heti három nap, hétfőn, szerdán és pénteken 19 órától a Villanytelep utcai egykori Federalcoop épületében tartunk edzéseket, jelenleg mintegy húsz aktív tagunk van. Reméljük, hogy Erdei Zsolt látogatása, illetve egy székelyföldi sportági akadémia létrehozása fellendítené az ökölvívás iránti érdeklődést – mondta Todor.
Székelyudvarhelyen a Sep­timia Resortban található ökölvívóteremben 18 órakor kezdődik Erdei Zsolt és stábja székelyföldi körútja, pénteken 17 órakor a csíkszeredai Székely Károly Szak­középiskola tornatermében, szombaton 10.30-tól pedig a gyer­gyószentmiklósi sportiskola tornatermében tart majd nyílt edzést a magyarországi küldöttség. Ugyanakkor Erdei Zsolt, Wida József és dr. Kovács László megbeszéléseket folytat Dobes Zoltánnal, a székelyudvarhelyi Dobes Ifjúsági Boksz Egyesület, Todor Loránddal, a csíkszeredai Bene Regaz SK, valamint Huszár Árpáddal, a gyergyószentmiklósi Godako SK vezetőjével a Székelyföldi Ökölvívó Akadémia létrehozásáról.
Hargita megyében jelenleg két, a magyar állam segítségével működő sportakadémia működik. A Székelyföldi Labdarúgó Akadémiának Csíkszeredában van a központja és székhelye, amely 2013 januárjában indult el a Felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia irányításával. Tavaly nyáron kezdte meg működését a Székelyföldi Jégkorong Akadémia, amelynek székhelye Csíkkarcfalván van, de rendelkezik Gyergyószentmiklóson, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön is alközpontokkal. Mindkét sportakadémiát jelentősen támogatja a magyar kormány, és ugyanerre számítanak az ökölvívók is. Amennyiben létrejön a Székelyföldi Ökölvívó Akadémia, úgy ez lenne a harmadik olyan sportági akadémia, amelyet közvetve – a Madárfészek Akadémián keresztül –, vagy akár közvetlenül a magyar állam támogatna. Tervben van még egy sportági akadémia létrehozása a megyeszékhelyen, a Novák Kerékpáros Akadémiát viszont az előzetes hírek szerint támogatók és szponzorok felajánlásából tartanák fenn.