Székelyföldivé bővült üzletiterv-vetélkedő

Vállalkozz okosan Székelyudvarhelyen!

80

Második alkalommal szervezik meg Székelyudvarhelyen a középiskolások üzletiterv-vetélkedőjét. A tavaly megyénkbeli csapatok versenyeztek, idén már Maros és Kovászna megyéből is érkeznek résztvevők.

Vállalkozz okosan! címmel a Székelyudvarhelyi Mik­rovállalkozók Szövetsége (SZMVSZ) és a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium szervezi a vetélkedőt. Lőrincz Edit, a tanintézmény közgazdaságtanára, illetve Jakab Áron Csaba, az SZMVSZ elnöke elsőként a célokat ismertette a tegnap tartott sajtótájékoztatón.

Életszerű lehetőség
Elhangzott, hogy a gazdasági oktatás szükségessége és hiányosságai egyre többet kerülnek szóba, ennek köszönhetően elindult egy folyamat térségünkben is, hogy a diákok kapjanak lehetőséget az iskolai órákon kívül is életszerű gazdasági ismeretek elsajátítására, arra, hogy kipróbálhassák magukat üzleti téren is. Ebbe a folyamatba illeszkednek az ilyen jellegű versenyek, ezek sorában viszont hiánypótlónak számít az udvarhelyi, mert míg másutt inkább esettanulmányokat kérnek, itt a hangsúly az üzleti terven van. A lényeg tehát a diákok gazdasági gondolkodásának a fejlesztése, és az, hogy elültessék bennük: itthon is lehet fenntartható, működtethető, tisztességes megélhetést biztosító vállalkozást indítani – mondták a szervezők.

Nyilvános döntő
Három megye középiskoláit szólították meg, és 10–12. osztályos diákokból alakult kéttagú csoportok jelentkezését várták április folyamán. Összesen 19 csapat regisztrált, többek között Sepsiszentgyörgyről, Marosvásár­helyről, Csíkszeredából, Gyer­gyó­szentmiklósról is. Holnapra már várják az elkészült üzleti terveket, ezeket jövő héten a zsűri előpontozza, az élő, gyakorlati elődöntőket május 18-án tartják Székelyudvarhelyen, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégiumban. Aznap lesz a döntő is, amely 13:00 órakor kezdődik a Városháza Szent István termében nyilvános eseményként, ahol minden érdeklődőt szívesen látnak. A rangos szakmai zsűriben a Babeș–Bolyai Tudományegyetem, a Sapientia – EMTE és a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) is képviselteti magát, a nyertes diákok pénzdíj mellett értékes ajándékokat is kapnak majd.

Udvarhely jó hely
Székelyudvarhely ideális helyszíne tud lenni egy rangos gazdasági versenynek, hiszen itt mindig is erős volt a vállalkozói szféra. Magának a Vállalkozz okosan! vetélkedőnek pedig az az előnye, hogy az oktatók és vállalkozók közösen szervezik, ez „emeli” a hitelességét – fogalmazott Jakab Áron Csaba, az SZMVSZ elnöke. Nem elhanyagolható az sem, hogy a 25 éves Melinda-Impex Instal első perctől fővédnökként és főtámogatóként állt a kezdeményezés mellé, de támogatja a versenyt az RMKT is.
Lőrincz Edit, a szervező tanintézmény pedagógusa pedig fontosnak tartotta kiemelni, hogy egy ilyen gazdasági verseny mennyire jó alkalom a fiataloknak önmaguk és ötleteik kipróbálására, illetve a tapasztalatszerzésre. Az ilyen jellegű versenyeken irányítóként nagy tapasztalattal rendelkező tanár hangsúlyozta azt is, hogy milyen kemény munkát fektetnek be a felkészülésbe egy-egy megmérettetés előtt a fiatalok. Mindezt órák után teszik – húzta alá Lőrincz Edit.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek