Székelyföldi sajtmustra Gyimesben

Böjti csemege, másodjára

324

„Böjti csemege” néven második ízben szervezik meg a hétvégén Borospatakán a székelyföldi kézműves sajtok nyilvános mustráját.

Ínyencfalat. Megkóstolhatják a résztvevők a finom sajtokat Fotó: Domján Levente

A Kánaánban érezhetik ma­gukat szombaton a kézműves sajtok kedvelői Gyi­mesközéplokon, a borospataki skanzenben. A szervezők részéről Sárig Attila, a Székelyföldi Sajtkészítők Kézműves Egyesülete és az Agri-Cultura-Natura Transylvaniae Egyesület ugyanis nyilvános székelyföldi sajtmustrára és sajtkóstolóra hívja és várja nemcsak a sajtkészítőket, hanem az egyedi ízvilágot hordozó sajtoknak hódoló fogyasztókat is. Felhozatalból biztos nem lesz hiány, hiszen az április 6-án, délelőtt 11 órától kezdődő mustára eleddig Hargita, Maros és Kovászna megyéből tizenöt sajtkészítő több mint húszféle kézműves termékével jelentkezett – mondta el tegnap lapunk érdeklődésére a rendezvény szervezője, Sárig Attila. A sajtokat öttagú szakértői zsűri értékeli: a bírálóbizottság elnöki tisztségét, a mustra levezetését Kiss Ferenc, körösladányi sajtmester vállalta. Ugyanakkor a résztvevők is értékelhetik a kóstolt sajtokat, így a legtöbb pontot összesítő sajtkészítő közönségdíjban részesül – tette hozzá.
„A mustra fő célja, hogy a székelyföldi kézműves sajtkészítőket egy helyre összehívjuk. Attól, hogy a sajtjaikról a zsűriben komoly szaktudású emberek mondanak véleményt, a sajtok minőségjavulását várjuk. Fontosnak tartjuk azt is, hogy nyissunk a fogyasztók felé, azaz akik szeretik a kézműves sajtokat és kézműves tejtermékeket, személyesen is találkozhassanak és megismerkedhessenek a készítőikkel” – fogalmazott Sárig Attila.
A szombati rendezvényen előadásokat is hallhatnak az érdeklődők: Willy Schuster biogazda a fenntartható gazdálkodásról, Demeter László biológus a gyimesi kaszálók értékeiről, András Csaba, a Sapientia – EMTE oktatója pedig a tejről beszél a hallgatóságnak.
A szervezők nem titkolt célja, hogy a szombati sajtmustrán átadott információk, illetve látottak, hallottak a gyimesi tejtermelők közül is egyre többeket állítsanak a tejfeldolgozást magasabb szinten művelő gazdák sorába.
„A magot elvetettük. Sok időbe telik, amíg a mag csírázni kezd, de már a Gyimes-völgyén is vannak példák arra, hogy jó sajtokat készítenek. Ha sikereiket látják az ismerősök, a szomszédok, akkor az újabb gazdák számára jelent ösztönzést, hogy ők is megpróbálják, ők is nekifogjanak. Egyre többen felismerik, hogy a hagyományos gomolyával a magasabb fogyasztói igényeket nem lehet kiszolgálni. Más technikákat is meg kell tanulni, más sajtokat is el kell készíteni” – hangsúlyozta Sárig.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek