2021, január 23, szombat.
custom_html_banner1

Székelyföldi Mesehetes

A Mesehetes csíkszeredai zenekar három helyszínes miniturnéról tért haza. A koncertkörútról annak megálmodója, Szilágyi Nóra énekes és a Csíki Játékszín közönségszervezője számolt be. A fellépések és koncertek gyerekeknek szólnak, rajzfilmzenéket tartalmaznak egyedi, különleges formában. Az elmúlt héten a csapat több városban, több helyszínen lépett fel.

A 2009-ben alakult zenekar már az első években szervezett kisebb turnékat, fellépéseket távoli városokban.

– Emlékeim szerint a legelső turné Szatmárnémetiben volt, a Partiumi Magyar Napokon, több állomással. Ez általában akkor van így, ha messzebbre kapunk meghívást – mondta Szilágyi Nóra, aki a zenekarvezetői feladatokat is ellátja.

Hozzátette: a koncertek koncepciója a gyerekek igényeihez és elvárásaihoz alkalmazkodik. A szervezésben szem előtt tartják, hogy milyen meséket, dalokat kedvelnek a kicsik és azt foglalják be a repertoárba, de támpont az is, hogy a szülők kísérik a kicsiket.

A zenekar tagjai – Bene Zoltán zongorista, Boldizsár Szabolcs fuvolás, György Csongor dobos, Krizbai Imre gitáros, Szakál Attila basszusgitáros, valamint az énekesek, Zsigmond Éva Beáta és Szilágyi Nóra – évek óta dolgoznak együtt, így összhangban, hatékonyan tudnak munkálkodni.

– Ez leginkább abban nyilvánul meg, hogy a dalokat úgy készítjük elő, mintha felnőtteknek szánt koncert anyaga lenne. Aprólékosan kidolgozott és összeállított zenei elemekből, amit a felnőttek külön értékelnek. Ugyanígy a fiatalabb közönség is, csak esetükben másképp nyilvánul meg. Náluk ez nem tudatos, egyszerűen csak rámozdulnak a zenére és élvezik azt – tette hozzá az énekesnő.

A Mesehetes tavaly székelyföldi városokban lépett fel a Székelyföld Napok szervezőinek felkérésére, míg az elmúlt hétvégén először Kézdivásárhelyen, aztán a Temesvári Magyar Napokon, végül pedig Csíkszeredában koncerteztek. A koncertturnénak nem volt különösebb célja, a véletlen hozta így össze, hiszen három különböző felkérésnek, meghívásnak tettek eleget.

– Azt hiszem, kijelenthetjük, hogy az előadások mindig sikerrel zárulnak. Először is azért, mert jónak bizonyult az ötlet, hogy rajzfilmzenéket dolgozunk fel. A gyerekek, felnőttek egyaránt ismerik és szeretik ezeket a dallamokat. A csapattagok kiváló zenészek, de ami még fontosabb, hogy szeretik ezt a fajta muzsikálást. Mindig ünnepként éljük meg a koncerteket, amelyek lelkileg is feltöltenek bennünket, hiszen a gyerekek őszintén örülnek, élvezik ezt, és ez a lényeg – tette hozzá Szilágyi Nóra.

 

Kapcsolódó cikkek:

14,347RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb