Székelyföldi Lego Mentoring Program – Kiterjesztenék az elemire is

213

Csíkszereda lehet azon kevés romániai városok egyike, ahol már a következő tanévben meghonosítanák a robotikát az általános iskola felső tagozatán. Mindez apró lépést jelentene a fejlett országokhoz való felzárkózásban, ennél nagyobb lépést viszont a személyiségfejlesztésben, a tehetséggondozásban és a pályaválasztásban.

Játék – komolyan Fotó: Archív

A robotkészítés és -programozás már Magyarországon is fényévekkel előrébb tart, mint nálunk, a gyakorlatorientált oktatásnak ezen szegmensével már a kisdiákok szintjén is foglalkoznak. Székelyföldön erről 2012 óta beszélünk: a National Instruments debreceni vállalatának jóvoltából négy Hargita megyei és egy Maros megyei magyar középiskola 5-5 Lego robotcsomagot kapott. Az azonos alkatrészekből többféleképpen összerakható és változatos funkciókkal ellátható robotokkal azóta több versenyen is részt vettek a diákok és tanáraik, most pedig újabb szintet lépnének: három csíkszeredai általános iskola 5–8. osztályosai körébe is bevezetik a robotikát. A törekvést évek óta anyagilag is támogató Tánczos Barna szenátor közoktatási szakemberekkel tartott közös sajtótájékoztatón érvelt tegnap a mentorprogram kiterjesztéséről.
– Már megtettük az első lépéseket annak irányába, hogy a középiskolai szintről lehozzuk az általános iskola felső tagozatába is a robotprogramozást. A múlt héten Debrecenben a mentortanároknak már továbbképzésük volt, és úgy látjuk, jövőtől bevezethető ez a típusú oktatás az 5–8. osztályosok számára is. Ez a csonka félév megmutatja, hogy mekkora rá az igény. Egyelőre a középiskolákban meglévő robotokból vehetnek át néhányat az általános iskolák, majd a következő tanévtől bővíthető a rendszer újabb robotokkal – közölte Tánczos Barna szenátor.
– A robotprogramozásnak meg kell kapaszkodnia a közoktatásunkban. Egyszer eljön majd az idő, hogy a diák emiatt választ célzottan matematikai, fizikai, informatikai középiskolai képzési irányt – jegyezte meg Ferencz Salamon Alpár, a József Attila Általános Iskola igazgatója. Rajta kívül részt vett a sajtótájékoztatón Lőrincz Juli, ugyanezen intézmény igazgatóhelyettese, László Károly, a Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója, valamint Dávid Zoltán és Egri László, a Nagy Imre Általános Iskola két tanára. Valamennyien úgy látják, hogy iskolán kívüli, köri tevékenységként, szűk körben kell elkezdeniük, és a mostani iskolai félév során szerzett tapasztalatok alapján kell kidolgozniuk a későbbi irányvonalakat.

Kovács Hont Imre

A cikk a Hargita Népe március 29-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek