Székelyföldi Legendárium: évtizednyi sikertörténet

A Kárpát-medencéből Amerikáig

110

Bő tíz éve született meg a Székelyföldi Legendárium ötlete. Az elképzelés azóta már – stílszerűen fogalmazva – égig érő fává érett: térképek, nyomtatott és hangoskönyvek, egyéb kiadványok és játékok, rajzfilmek viszik a székelyföldi ízes történetek jó hírét szerte a nagyvilágba. A hálót most az egész Kárpát-medencére kivetették Fazakas Szabolcsék, begyűjtött értékeinket rajzfilmen is megmutatják.

Ismerjenek meg a legendáinkon keresztül. Régi történetek a mának Fotó: Székelyföldi Legendárium

 

Kezdetben volt a székelyföldi legendárium-térkép, aztán jött a Legendárium-kötet, majd hangoskönyvet adtak ki, színező, kirakós és számos egyéb kellék készült, webáruházat nyitottak, megszületett a sziklahitű király, Szent László Kárpát-medencei legendáriuma, a helyszínek térképre is kerültek, majd Mátyás király sem maradt ki a sorból, és közben animációban keltek életre a legendák alakjai. Kipattant a Mini Erdély Park ötlete is, létrejöttek a híres erdélyi épületek makettjei, és a Szejkefürdőn már dolgoznak a turisztikai látványosság megvalósításán. Egyáltalán nem könnyű számba venni az eltelt évtized eredményeit, és ráadásul Fazakas Szabolcs, a Székelyföldi Legendárium ötletgazdája, főnöke és projektvezetője nemrég tért haza az Egyesült Államokból, ahol a Smart Start USA program keretében 40 tagú hazai küldöttség tagjaként mutathatta be az általa megálmodott és megvalósított brandet. Mert a Legendárium mára vitathatatlanul azzá vált.

Székely rajzfilm
Székelyudvarhelyen jelenleg már 20 fővel működik Székelyföld első rajzfilmstúdiója, és elég gyakran fogadnak vendéganimátorokat is, akik egyfajta kikapcsolódásként tekintenek erre a kreatív munkára, és akiktől mindig lehet tanulni.
Amerikában, Miamiban is fantáziát láttak az itt készült animációkban, pedig néhány éve még sokan elérhetetlen vágyálomnak titulálták Fazakas Szabolcs elképzelését. Ennek a lényege az volt, hogy vannak saját jó történeteink, legyenek hát saját hőseink is, és a rengeteg összegyűjtött legendát a nagyvilágnak is mutassuk meg. Az út nem volt könnyű.
– Már három éve szerettem volna elkezdeni a nemzetközi filmsorozat gyártását, de mivel Székelyföldön nem volt hagyománya a rajzfilmkészítésnek, nem igazán értettünk hozzá. Most már látszik, hogy bizony kellett bő két kemény év felkészülés. Az első rajzfilm, a Likaskő idején még gyerekcipőben jártunk ezen az úton. Majd jött a Babba Mária, a Rétyi nyír mondája és a Gyergyói táltosasszony, és menet közben elindítottuk a Varázspatkó-sorozat előkészítését. Nagyon sok animáció megszületett ehhez, de mindig kiderült, hogy még mindig van, amit fejleszteni, van, amit tanulni, van, amin finomítani – mondta Fazakas Szabolcs. Elmesélte, hogy nemrég megnézte a már elkészült részleteket egy neves szakember, és azt mondta: ti többre vagytok képesek. S akkor ismét elölről kezdték az egészet.
– Mostanra a Varázspatkó-sorozatból elkészült az első rész, és már az ötödiket animáljuk, a célunk az, hogy tíz rész készüljön el az év végéig – tette hozzá Szabolcs.

Szerencsét hozó Varázspatkó
Mára már széles körű együttműködésben készülnek a rajzfilmek, legutóbb a Szomszédnéni Produkciós Iroda csatlakozott a projekthez, ők adják Csetlik és Botlik hangját. A stúdióban a munka mellett folyamatos tanulás is zajlik, neves szakembereket hívnak meg vagy ők utaznak képzésekre, két munkatárs pedig jelenleg is elismert amerikai stúdiónál végzi online tanulmányait.
Egyébként lapunk is megírta, hogy a Varázspatkó első részének előző változatával már két nemzetközi fesztiválon is díjat nyert a Legendárium, az új változat pedig már teljes mértékben alkalmas arra, hogy magas színvonalon képviselje Székelyföldet a világban. Ezt a változatot mutatta be Miamiban Fazakas.
– Nagyon jól fogadták a székely animációt, januárra vissza is hívtak egy rajzfilmes találkozóra. Jó a Transylvania névnek a brandje, felkapják rá az emberek a fejüket. Ilyen szempontból Drakula jó munkát végzett… Tetszett a mi történetünk, mert különleges, és ott határozottan kuriózumnak számít. Jó esély van arra, hogy amikor befejezzük a teljes sorozatot, a Netflixen is elérhető legyen. A kezdetekben is ezt akartuk: minél szélesebb körben kerüljenek be a nemzetközi várkeringésbe a székelyföldi legendák – közölte Szabolcs, majd elárulta, hogy a sorozat következő évadja már Kárpát-medencei szinten játszódik…

Összegyűjtenek mindent
…mert javában készül a Kárpát-medencei Legendárium. A székelyföldi és Erdély más részeiből származó szövegekkel együtt több mint 1300 mondát és legendát sikerült összegyűjteniük.
– Sok esetben újságíró kollégák segítettek eljutni a legmegfelelőbb személyekhez, mindenütt helyi szakemberekkel dolgozunk együtt. Nagyon gazdag anyag jött össze, emiatt a rajzokkal lassabban haladunk, valamikor az év vége felé kerül pont a teljes munka végére – mondta Szabolcs.
Az újabb kötetetek rajzait Márton Zoltán grafikus készíti, és egy marosvásárhelyi képzőművész, Deák Attila színezi az illusztrációkat. A könyvekhez – mint megszokhattuk – legendatérkép is jár majd. A szövegekkel a Legendárium részéről Bálint Kinga Katalin dolgozik, tőle tudtuk meg, hogy a mondák, legendák nagy részét már betördelték, jelentősen bővült például a Maros megyei anyag is.
A munka párhuzamosan zajlik a Kárpát-medencei Legendárium köteteivel, a tervek szerint a leghamarabb a felvidéki (106 monda és legenda) és a kárpátaljai gyűjtemény (86 monda és legenda) megjelenése várható.

Mutassuk meg, ami a miénk
A Legendárium csatlakozott a II. Rákóczi Ferenc-emlékévhez, Gyöngyössy János történeti grafikus (aki több korábbi projektben is részt vett) Rákóczi-történeteken dolgozik, az elkészült anyagból kiállítást terveznek Fazakasék.
Eközben egy erdővidéki egyesület törekvéseit is támogatták azzal, hogy ugyancsak Gyöngyössyvel közösen elkészítették Erdővidék turisztikai-kulturális térképét.
A napokban még várják a színjátszás- és mondakedvelő iskoláscsapatok jelentkezését az idei Kárpát-medencei Legendárium Karneválra, amely június 15-én lesz a Székelytámadt-várban.
A Legendárium képes jól válaszolni a kihívásokra: a pápalátogatás és pünkösd idejére – még ha részlegesen is – de már megnyitják a Mini Erdély Parkot, és akkorra elkészül az európai Mária-kegyhelyeket bemutató kiadványuk is – természetesen térképpel együtt. Ez utóbbi a csíksomlyói ferences testvérekkel közös projekt.
– Nagyon sok mindent létrehoztunk, és én bízom benne, hogy ezzel segíteni tudunk a térségnek, hogy minél több turista látogasson ide. Ezzel párhuzamosan abban is bízom, hogy az itteni gyermekekben elültettük az érdeklődést a saját legendáink, történeteink iránt. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a saját értékeinket el lehet adni okosan is, és itt nem az eladáson, hanem a meg- és bemutatáson van a hangsúly. Ismerjék meg Székelyföldet a meséinken keresztül – összegzett Fazakas Szabolcs.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek