Székelyföldi kézművessajt-bemutató a – Gyimesekben Értékelni a hazait

113

A hétvégén zajlott a Székelyföldi kézművessajt-bemutató és népi gasztronómiai szokások a böjtben elnevezésű sajtmustra Borospatakon, a rendezvényen tizenegy sajtkészítő mutatta be termékeit. A program résztvevői nemcsak figyeltek, de ízleltek is. A közönség is végigkósolta a sajtfelhozatalt, sokan az ismerős, mások pedig a különlegesebb aromákat keresték. Végül mindenki megtalálta a kedvére való falatot.

Sajtmustra a Gyimesekben. Helyi és idegen ízek Fotó: Keresztes Bea

Kézművessajt-bemu­tató­nak adott otthont a Bo­ros­pa­ta­ki Skanzen, a létesítményt sajtkészítők és kíváncsi érdeklődők népesítették be múlt hét végén, szombaton. A rendezvényre idősek és fiatalok egyaránt érkeztek, kíváncsian szemlélték az asztalokra helyezett, színükben, állagukban és szagukban is eltérő sajtokat.
A böjti sajtmustrán elsőként Molnár Szabolcs és Sárig Attila szervezők szólaltak fel, akik elmondták, hogy tizenegy sajtkészítő termékeit ismerhetik meg az egybegyűltek, hiszen a szakmai zsűri mellett az érdeklődők is pontozhatják a megkósolt termékeket.
– Idén nem csak Gyimesre fókuszáltunk és bővítettük ezt a programot, ezért meghívtunk minden székelyföldi sajtkészítőt, akik közül tizenegyen jöttek el az eseményre, valamennyien kétfajta kézműves sajtot mutattak be, így huszonkét terméket kóstolhatnak meg a jelenlévők – közölte Sárig Attila, kiemelve, hogy nagyon nehéz munka a tej előállítása, és az abból készült sajt ára alacsonyan van, ezért szeretne mindent megtennni annak érdekében, hogy a gyimesi tejből készült termékeket optimálisabb körülmények között árusítsák.
Sárig Attila azt is közölte a jelenlévőkkel, hogy a termékek bemutatása a legfiatalabb sajtokkal kezdődik, így haladva az érleltebb, erősebb ízű sajtok felé. Elsőként a zsűri tagjai kóstolhatták meg a székelyföldi sajtkészítők termékeit, majd a közönség is megízlelte a változatos zamatú sajtokat.
A pontozás kapcsán Kiss Ferenc magyarországi sajtkészítő mester közölte az egybegyűltekkel, hogy négy szempont alapján lehet eligazodni az ízek világában, ezért főként a zamatot, megjelenést, illatot és az összhatást kell figyelembe venni. A szakember a különböző instrukciók mellett minden bemutatott termékről mondott pár szót a jelenlévőknek, így mindenki számára világossá vált a bemutatott sajtok jellegzetessége.
Borboly Csaba megyeelnök, a szakmai zsűri elnökeként vett részt a programon, amelyet hiánypótló rendezvénynek mondott, hangsúlyozva a kézműves-foglalkozások fontosságát. Emellett kiemelte a gyimesközéploki összefogást, és beszámolt a helyi tejgyár megnyitásáról is.
– Már várom, mikor fog elindulni a középloki tejgyár, hiszen itt európai uniós forrásokat is felhasználva, szövetkezeti alapon működésbe lép egy kisüzem. Elmondható, hogy az állattartás szempontjából a gyimesi gazdáknak van perspektívája, és úgy gondolom, hogy a keresztúri és szépvízi törekvések után sem marad el a pozitív hozadéka – fejezte ki elismerését Borboly Csaba, kiemelve a hazai termékek fontosságát.
A középloki tejgyár kapcsán elhangzott, hogy két héten belül elkezdődnek a munkálatok, és hamarosan Gyimesi sajt címkével ellátott termékeket is lehet vásárolni Székelyföldön. A kézművessajt-mustra még javában zajlott, amikor Demeter László biológus, a Pogány-havas Kistérségi Társulás munkatársa is megszólította a jelenlévőket, hangsúlyozva a kíméletes földművelés fontosságát, hozzátéve, hogy Gyimes nagyon szép példája az ember és természet harmonikus együttélésének.
– Ha a természeti értékeket beépítjük a marketingbe és a termelésbe, nagyobb árat lehet kihozni a termékekből – szögezte le Demeter László.
A programon szó esett a Székelyföldi Sajtkészítők Kézműves Egyesületének működéséről is, amely kapcsán Sánduly Edit ismertette a tudnivalókat. Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója és Nyisztor Tinka etnográfus előadásából ismerkedhettek meg a jelenlévők a gyimesi és moldvai csángó, illetve a székelyföldi böjti gasztronómiai szokásokkal is.
A borospataki sajtbemutató végén a zsűri és a közönség is győztest hirdetett, azonban a két eredmény korántsem egyezett. A zsűri döntése alapján Bányász József sajtja volt a legjobb, majd Molnár Csaba és Sándor Győző termékeit díjazták.
A közönség szavazatai alapján azonban Sárig Attila részesült első díjban, a második helyen pedig holtversenyben végzett Csibi Loránd, Molnár Csaba és Sárig Attila sajtja, a harmadik pedig a zsűri első helyezettje, Bányász József volt.
Ennek apropóján Sárig Attila szervező lapunk kérdésére elmondta, hogy a közönség a helyi ízeket kereste, ezért értékelték a gyimesi sajtokat a legjobbnak, és mivel Bányász József svájci recept alapján dolgozik, az ottani ízvilág idegen volt a helyieknek. A szervezők sikeresnek tudják a programot, amely a böjti szokásokhoz híven nem mulatsággal, hanem közös vacsorával és mesehallgatással zárult. Az eseményen adományokat gyűjtöttek a nemrégiben történt gyepecei tűzvész károsultjai számára is.

Keresztes Bea

A cikk a Hargita Népe március 13-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek