2021, január 20, szerda.
custom_html_banner1

Székelyföldi csapat a siker kapujában

Óriási várakozás előzi meg a labdarúgó-Román-kupa döntőjét, először fordul elő, hogy a Sepsi OSK révén székelyföldi csapat pályára léphet fináléban. A zártkapus mérkőzést ma este 20 órakor rendezik Ploieşti-en, a sepsiszentgyörgyiek ellenfele a bukaresti FCSB lesz. A fokozott érdeklődést jól mutatja, hogy a találkozót  a magyarországi köztévé is közvetíti az M4 sportcsatornán. Sepsiszentgyörgyön, a Városi Stadionban két óriáskivetítőn követhetik a szurkolók a mérkőzést, azonban a járványügyi óvintézkedések miatt legfeljebb ötszázan foglalhatnak helyet a lelátókon. 

Már döntőbe jutásával történelmi sikert ért el a Sepsi OSK, a klub honlapján visszaszámláló méri a hátralevő időt a kezdő sípszóig. A kupadöntőt ugyanakkor beárnyékolja a romániai labdarúgás élvonalát is sújtó koronavírus-járvány. A hétvégén elmarad a FCSB – Kolozsvári CFR első osztályú labdarúgó-mérkőzés, mert a kolozsvári játékosok és a szakmai stáb tagjai közül többen megfertőződtek. Emiatt a bukaresti csapat pihentebben készülhet a döntőre. 

Mérkőzés előtti nyilatkozatok

Ezt Gabriel Vașvari, a Sepsi OSK labdarúgója egy hétfői sajtónyilatkozatban szóvá is tette. Kifejtette: elmaradt mérkőzése miatt erőnléti szempontból a FCSB várja a döntőt előnyösebb helyzetből, hiszen a szentgyörgyi csapat az elmúlt időszakban háromnaponta mérkőzést játszott. A bukaresti csapat új edzője és játékosai ezzel szemben jóval bizakodóbbnak mutatkoztak. Toni Petrea, a FCSB első mérkőzése előtt álló trénere a kupadöntőt beharangozó sajtótájékoztatóján elégedettségének adott hangot, amiatt, hogy elmarad a kolozsvári CFR elleni bajnoki mérkőzés, mert így több ideje volt megismerni a csapatát. Florin Tănase, a fővárosi csapat húzóembere pedig úgy nyilatkozott: komolyan veszik a mérkőzést, mert a klub évek óta nem nyert egyetlen címet sem. 

Közös meccsnézés korlátozott létszámban

A sikerben ugyanakkor nemcsak a FCSB-nél bíznak. Erre utal legalábbis, hogy a sepsiszentgyörgyi városvezetés közleményében jelentette be: két óriáskivetítőn lesz nézhető a Román-kupa döntője, a Sepsi OSK és a FCSB közötti mérkőzés a Városi Stadionban. A klub honlapján is elérhető közlemény emlékeztet: a koronavírus-járvány miatt a stadionokba jelenleg még tilos a belépés, ezért döntöttek úgy, hogy a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, közösen a Kónya Ádám Művelődési Házzal és a Sepsi OSK-val két óriáskivetítőn élőben közvetíti a ma esti mérkőzést a Városi Stadionban. Mint írták: természetesen be fogják tartani a kötelező járványügyi előírásokat. Épp emiatt a vetítésen korlátozott számban vehetnek részt a nézők. A létesítménybe legtöbb 500 személy léphet majd be. A résztvevőknek a mérkőzés teljes ideje alatt védőmaszkot kell viselniük. Az ülőhelyeket a hatóságok által javasolt fizikai távolság betartásával kell majd elfoglalniuk a nézőknek, továbbá a belépéskor mindenki testhőmérsékletét megmérik. Akiknek a testhőmérséklete meghaladja a 37,3 Celsius-fokot, értelemszerűen nem vehetnek részt a vetítésen.

A közlemény szerint belépődíjat is szednek, azonban ennek ára nyugodtan nevezhető szimbolikus összegnek, mindössze 1 lej a beugró. Akik bejutnak a sepsiszentgyörgyi stadionba, tombolasorsoláson is részt vesznek. A nyeremény egy focilabda és egy személyre szabott Sepsi OSK zászló. A mérkőzésre ugyancsak este 20 órától kerül sor, a stadionba való belépés azonban már 19 órától elkezdődik. Az 500 darab jegyet tegnap reggel óta árulják, ezeket Sepsiszentgyörgyön, a főtéren található városi jegyirodában és online a www.biletmaster.ro felületen lehet megvásárolni. Egy személy legfeljebb 4 darab jegyet vásárolhat. 

„Sepsiszentgyörgy önkormányzata és a Sepsi OSK Klub arra kéri az eseményen részt vevő szurkolókat, hogy tartsák be a korlátozásokat a saját és mások egészségének megőrzése érdekében” – olvasható a közleményben. Aki nem jut be a szentgyörgyi stadionba, a televízió képernyője előtt ülve követheti a mérkőzést. Ezúttal akár magyar nyelvű kommentárral, a romániai kupa-döntőt ugyanis a magyarországi közszolgálati M4 sportcsatorna élőben közvetíti. 

Út a döntőig

A sepsiszentgyörgyi labdarúgóklub tavaly szeptember 26-án a legjobb 32 között kezdte meg menetelését a másodosztályú Temesvári Ripensia otthonában, ahol simán 4–1-re nyert. A következő ellenfél a nyolcaddöntőben már a lényegesen nagyobb játékerőt képviselő első osztályú Astra volt 2019. október 31-én, de a szentgyörgyiek nekik is négy gólt rúgtak, és végül 4–2-re győztek. A negyeddöntőre csak a téli szünet után került sor. Március negyedikén az OSK, a döntő helyszínén, idegenben győzte le 1–0-ra a Ploiești-i Petrolult. Az elődöntőt már oda-visszavágó alapon rendezték. Az első osztályú bajnokságban a bennmaradásért küzdő Politehnica Iași nem állította komoly kihívás elé Leontin Grozavu legénységét. A hazai 5–1 után idegenben is simán 3–0-ra győzött a sepsiszentgyörgyi csapat, és 8–1-es összesítéssel jutott a döntőbe. A ma esti fináléban az a bukaresti FCSB vár a szentgyörgyiekre, amelyik a legjobb 32 között a szintén fővárosi, de másodosztályú Metaloglobust búcsúztatta 2–0 arányban, majd a nyolcaddöntőben Kolozsváron nyert a helyi Universitatea ellen 1–0-ra, a nyolcaddöntőben, majd a negyeddöntőben a nagyszebeni FC. Hermannstadt-ot gyűrte le szintén 1–0 arányban. Az elődöntőben pedig az OSK-hoz hasonlóan kettős győzelemmel, összesítésben 4–0 arányban simán ütötték ki a városi rivális Dinamót. A párharcot tulajdonképpen már az idegenbeli 3–0-s győzelmükkel eldöntötték.

 

Kapcsolódó cikkek:

14,320RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb