Székelyföldi alkotások a legjobbak között

XVIII. Lakiteleki Filmszemle

65

A múlt héten zajlott a XVIII. Lakiteleki Filmszemle, a rangos magyarországi vetélkedőn több székelyföldi alkotó is elismerésben részesült. Sóvidéki, csinódi, alcsíki témákat, hazai és magyarországi filmkészítőket díjaztak. Daczó Dénes Székely lóra, székely című filmje több díjat is kapott.

Daczó Dénest idén is díjazták. Folytonos értékteremtés Fotó: Bús Csaba/ baon.hu

A lakiteleki Népfőiskola Ala­pítvány, idén a Duna­ver­si­tas Egyesület mellett, az NMI Művelődési Intézet Non­profit Kft.-vel közösen hirdette meg a filmes seregszemlét, amelynek november 14. és 16. között a Lakitelek Népfőiskola adott otthont. A Balázs Béla Stúdió emlékezetére és Sára Sándor tiszteletére meghirdetett XVIII. Lakiteleki Filmszemlére krónika, korkép, művelődés, portré, fikciós műsorok kategóriákban lehetett benevezni. A felhívásában kiírt határidőig a Kárpát-medencéből 132 alkotást küldtek be, és az előzsűri döntése alapján a filmszemle versenyprogramjába 31 alkotás jutott. A zsűri – amelynek elnöke Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező-producer volt – több székelyföldi alkotást is a legjobbak közé választott.
A telt ház előtt zajló vetítéseken a közönség – különböző iskolák és nyugdíjasklubok, civil szervezetek képviselői – is díjazta a maga kedvenceit.
A szemle fődíját, vagyis az emberi erőforrások minisztere által felajánlott 1 millió forint összegű díjat, valamint a Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium 25 ezer forintos és a Nemzeti Fórum Népdal- és Nótaköre 25 ezer forintos különdíját Moharos Attila Ballada egy szolgafiú emlékére című alkotása nyerte el. A balladai tömörségű filmet Korond, Firtosváralja, Székelykeresztúr környékén forgatta a budapesti rendező és a székelyudvarhelyi Bálint Arthúr operatőr.
Csinódban játszódik a szemle második legsikeresebb alkotása, a Ketten jösztök, hárman mentek című portréfilm, amelyet a budapesti László Gábor készített Sepsiszéki Nagy Balázsról, aki néhány éve villámcsapás következtében elvesztette emlékezetét, majd felépülése után ökumenikus kápolnát épített saját telkén. Az alkotás az Országgyűlés elnökének 600 ezer forint összegű és a lakiteleki Tisza Nyugdíjas Klub, valamint a tiszaalpári Nyugdíjas Baráti Kör 25 ezer forintos különdíját nyerte el.
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának 500 ezer forintos, az Agrárminisztérium különdíját, a Kairosz Kiadó könyvcsomagját és a nagykőrösi Arany János Református Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium 25 ezer forintos különdíját Székely lóra, székely című alkotásáért a szépvízi Daczó Dénesnek ítélték. A dokumentumfilm, amelynek operatőre a gyergyószentmiklósi Berszán-Árus György, a székely ló visszanemesítési folyamatába nyújt betekintést.
A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 250 ezer forintos különdíját a sepsiszentgyörgyi Vörös T. Balázs Emlékmű helyett – Vaszi Jánoska emlékére címet viselő műve nyerte el.
A Barabás Árpád és Fazakas Szabolcs által rendezett Szőr Manó krónikái – A kerlési csata című alkotás a Herendi Porcelán Manufaktúra Zrt. különdíját hozta haza. A Legendárium csapata az animációs filmet a tavalyi Szent László-emlékév alkalmából készítette.
Lezsák Sándor, a magyar Országgyűlés alelnöke, a Lakiteleki Népfőiskola alapítója a díjátadón bejelentette, hogy jövő évben szeretnék beindítani a Sára Sándor Filmes Kollégiumot és negyedévente konzultációs lehetőséget biztosítanak mindazon Kárpát-medencei alkotóknak, akik ezt igénylik.

Asztalos Ágnes
Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek