Székelyföld értékei

71

A VI. Székelyföld Napokra a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár minden korosztály számára gazda kulturális programokkal, könyvbemutatókkal, kiállítással készült.
– Az idei Székelyföld Napok mottója Értéket őrzünk és teremtünk, ehhez alkalmazkodva olyan rendezvényeket szerveztünk, amelyek térségünk sajátos értékeire, kulturális örökségeire, hagyományaira irányítják a figyelmet – tájékoztatta lapunkat Kelemen Katalin, a könyvtár osztályvezetője.
Az intézmény a héten három könyvbemutatónak is helyszínt biztosított. Hétfőn Ambrus Lajos Vezérek és atyafik – Székelyföldi mondák, regék, történetek című könyvét mutatták be. Az író igazi értékőrzőként munkálkodik, összegyűjti és próbálja továbbadni a székelyföldi mondákat, regéket. A 2014-ben megjelent mű több mint 300 székelyföldi mondát, történetet tartalmaz, ugyanakkor visszaköszön belőle a székelyföldi nyelvi leleményesség is. A szerző bevallása szerint Babits Mihály Hazám című versének olvasása közben jött az ötlet, hogy a mondákat, történeteket összegyűjtse.
– Azt mondta nekem Cseke Gábor író, hogy ezentúl a székelyföldieknek két könyve kell legyen: a Biblia és ez – osztotta meg a hétfői bemutatón a hallgatósággal az író.
Tegnap Székely Szabó Zoltán színész, író, humorista Színházasság című kötetét ismerhették meg az érdeklődők. A szerző kezdetben a Sepsiszentgyörgyi Állami Magyar Színház színésze volt, jelenleg Bécsben dolgozik. 2008-ban megkapta az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Bánffy Miklós-díját. Könyve szatírákat, humoros írásokat tartalmaz, amelyek a színházi kulisszák mögé is bepillantást engednek, színészportrék, illetve visszaemlékezéseket arról, hogyan került az író Bécsbe. A sorozat ma 17 órától Hermann Gusztáv Székelyudvarhely művelődéstörténete című kötetének bemutatásával zárul. A székelyudvarhelyi történész könyve 1993-ban jelent meg először. A második kiadást a szerző fia, Hermann Gusztáv Mihály szerkesztette, egészítette ki, és ő is mutatja be. A könyvtár a Székelyföld Napok alkalmából tartott eseménysorozata pénteken a Láthatatlan Székelyföld című kiállítással zárul. A látássérültek nemzetközi napja alkalmából Székelyföld épített örökségeit mutatják be speciális makettek segítségével, amelyeket megtapogatva a látássérült is el tudja képzelni az épületeket. A makettek mellett lesznek székelyföldi viseleteket, mesterségeket ábrázoló régi fotók is. (Györffy Ibolya)

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.