2020, december 1, kedd.
custom_html_banner1

Hirdetés

Székelyföld egységes!

Hargita megyében tíz településen gyújtanak őrtüzet szombaton este háromnegyed 7-kor – tájékoztatta lapunkat Veress Dávid. A Székely Nemzeti Tanács csíkszéki elnöke szerint a megmozdulás célja tudatosítani a helyi közösségben és jelezni a hazai politikum számára Székelyföld egységességét és szétoszthatatlanságát.

Az őrtüzek meggyújtására kijelölt településeken összesen tizennyolc helyszínen lobbannak fel szombaton este a Székelyföld határait jelölő fények, erre az eseményre várjuk közönségünk tagjait – mondta Veress Dávid.
A kezdeményezéshez csatlakozott Kászon község, itt az iskola udvarán tartják a gyülekezőt, és innen indulnak a résztvevők az őrtűzgyújtásra, Csík­szent­már­ton­ban a sportközpontnál találkoznak a programhoz csatlakozók, Csíkszentgyörgyön a községi labdarúgópályáján gyülekeznek a helybéliek és környékbeliek, Pálfalván a Kárpátok őre emlékműnél és a Szellő-tetőn lesz a lármafaállítás. Csíkszépvízen a Fügés-tetőn gyújtanak tüzet, Gyi­mes­felsőlokon az iskola udvarán, Gyi­mes­középlokon az Ilia- és az Oro­dik-tetőn, Gyimesbükkön a kontumáci kápolnánál és a Deáky Panziónál, illetve az osztrák erdőnél és Apahavason is állítanak lármafát, Csíkszentdomokoson a Garados-tetőn, ugyanakkor Ba­lánbányán is várják a környékbelieket.
– Azt szeretnénk, ha nem csak a kezdeményezéshez csatlakozó község tagjai jönnének el az őrtűzgyújtásra, hanem a környéken lakók is. Csíkszentmártonba és Csíkszentgyörgyre várjuk például az alcsíki települések lakóit, Pálfalvára pedig a megyeközpontban lakókat és így tovább – hangsúlyozta Veress Dávid.
A szervezők által összeállított hivatalos program délután fél 6-tól minden helyszínen ökumenikus istentisztelettel, avagy szentmisével kezdődik, majd fél 7 után a magyar és székely himnusz hangzik el, az őrtüzeket pedig egységesen 18.45-kor gyújtják meg.
– Megkérjük a résztvevőket, hogy a rendezvényre ne hozzanak pártszimbólumokat, a kezdeményezés pártoktól független, az egységes Székelyföldet hirdeti, így a tűzgyújtáson egyedül a székely zászló jelenléte indokolt – tette hozzá Veres.

Pál Bíborka

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb