Székelyekre épül a válogatott

126

A nemzetközi szövetség honlapján tegnap hozták nyilvánosságra a Divízió I B csoportos jégkorong-világbajnokságon részt vevő csapatok kereteit. A romániai válogatott nagy részét csíki hokisok alkotják, de két, a román bajnokságban játszó ukrán is ott lesz a zágrábi tornán. Vasárnap az ukránokkal kezd a Geréb István által edzett csapat.

Csíkszeredában készült a válogatott. Céljuk a bennmaradás Fotó: László Róbert
Csíkszeredában készült a válogatott. Céljuk a bennmaradás Fotó: László Róbert

Közzétette a nemzetközi szövetség a jégkorong Divízió I B csoportos világbajnokságon részt vevő válogatottak kereteit. A romániai csapatban többségben vannak a csíki hokisok, a válogatott edzőjét is a Csíkszeredai Sportklub adja. A vébén a házigazda horvátokon kívül az észt, a litván, az ukrán, a brit és a romániai válogatott vesz részt, a csoportelső feljut a Divízió I A csoportjába, míg az utolsó kiesik és jövőben a Divízió II A csoportjában szerepelhet.
A romániai válogatott az idei vébére is a Csíkszeredai Sportklub játékosaira épült, meglepő, hogy a bajnok Galaci Dunărea csak három hokist ad a csapatnak, ők is csíkszeredaiak. A huszonkettes keretben öt olyan hokis szerepel, akik a Brassói Coronában játszanak, a Gyergyószentmiklósi Progym, valamint a Steaua is ad egy-egy játékost a válogatottnak, utóbbi csapattól érkezett az egyetlen román. Érdekesség, hogy két olyan csíkszeredai játékos is behívót kapott, akik a múlt héten a Brassóban rendezett U18-as világbajnokságon is játszottak.
A romániai válogatott a hazai felnőttbajnokság végét követően Csíkszeredában edzőtáborozott, a csapat naponta kétszer másfél órát edzett a Vákár Lajos Műjégpályán. A tervek szerint a csapat ma utazik el Zágrábba, ahol szombaton már edzést tart a vébének otthont adó Dom Sportovában.

A romániai keret
Geréb István edző és Nelu Alexe másodedző csapatában huszonkét hokis szerepel, a válogatottat a szövetségi főtitkár, Alexandru Halauca, Daia Cristian csapatvezető, Ștefan Ungureanu szertáros és Emilian Matau csapatorvos kíséri el a zágrábi vébére.
A válogatott: kapusok: Onodi Ottó, Ruczuj (mindketen Csíkszeredai Sportklub); hátvédek: Antal Előd, Orbán Szilárd, Papp Szabolcs, Salló Alpár (mind Sportklub), Balázs Zsombor, Biró Ottó (mindketten Brassói Corona), Flinta Botond, Nagy István (mindketten Galaci Dunărea), Țapu Ciprian (Steaua); csatárok: Mihály Ede, Moldován Horváth Ervin, Molnár Zsombor, Péter Róbert, Rokaly Norbert, Sándor Zoltán (mind Sportklub), Zsók Levente, Fodor Csanád, Molnár Zsolt (mind Corona), Csergő Hunor Gyergyószentmiklósi Pro­gym), Lőrincz Levente (Du­nărea).

Az ellenfelek
A házigazdák keretében több olyan hokis is található, akik a KHL-ben (az orosz bázisú nemzetközi ligában) szerepelnek: a KHL Zágráb öt jégkozongozót ad a horvát válogatottnak. Alan Letang keretében viszont több olyan hokis is részt vesz, akik a cseh, a svéd, a szlovák, a lengyel és a német bajnokságban játszanak, egy játékos pedig Észak-Amerikában légióskodik.
Az észtek a hazai bajnokságban szereplő csapatok hokisaira építették válogatottjukat, ám a csapat edzője, a finn Jussi Tupamaki behívott néhány olyan játékost is, akik az észak-amerikai bajnokságokban játszanak, közöttük van az a Vadim Vasjonkin is, aki az NHL-es Boston Bruins U20-as csapatának tagja.
A litván válogatott viszont légióskodókra épült. Kapusuk a svéd Elitserienben szereplő Djurgardenben játszó Mantas Armalis, de kazah, svéd, brit, amerikai, norvég, svájci és német csapatokból is érkeztek játékosok. A brit válogatott kimondottan szigetországi csapatokra épült. Az ukrán keretben nagyon kevés a légiós, de két romániai játékos is szerepel a csapatban: Artem Bondarjev a Steauától, valamint Dimitro Nimenko a Galaci Dunăreától.

A vébé műsora
Vasárnap kezdődik és április 23-án ér véget a Divízió I B csoportos világbajnokság. Minden találkozónak a zágrábi, 6500 férőhelyes Dom Sportova ad otthont.
A műsor (zárójelben a kezdési időpont): vasárnap: Észtország – Litvánia (14), Románia – Ukrajna (17.30), Horvátország – Nagy-Britannia (21); hétfő: Litvánia – Románia (14), Nagy-Britannia – Észtország (17.30), Ukrajna – Horvátország (21); szerda: Ukrajna – Észtország (14), Nagy-Britannia – Litvánia (17.30), Románia – Horvátország (21); péntek, április 22.: Nagy-Britannia – Románia (14), Litvánia – Ukrajna (17.30), Horvátország – Észtország (21); szombat, április 23.: Ukrajna – Nagy-Britannia (14), Észtország – Románia (17.30), Litvánia – Horvátország (21).

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.