Székely zászlót avatnak Bethlenfalván

Az SZNT udvarhelyi vezetőségének beszámolója

134

Szerda délután évértékelő gyűlést tartott a székelyudvarhelyi Székely Nemzeti Tanács (SZNT) vezetősége. Biró Edith, a városi szervezet elnöke beszámolt a tavalyi tevékenységről, illetve ismertette az idei terveket.

Biró Edith, az SZNT udvarhelyi elnöke

Minden nemzeti ünnepünkön részt vett a politikai szervezet és koszorút helyezett el az emlékhelyeken. Tavaly a Marosvásárhelyen megtartott Székely Szabadság Napjára két autóbuszt indítottak, akárcsak a sepsiszentgyörgyi tüntetésre, ahol kiálltak Beke István és Szőcs Zoltán elítéltek mellett. Az autonómia ügyében nem történt előrelépés, Biró Edith ezt az érdektelenséget és közönyt az egyházak és politikai pártok – elsősorban az RMDSZ – rovására írja.
– Tavaly novemberben az SZNT delegációjával részt vettem egy háromnapos brüsszeli autonómia-konferencián, ahol Tőkés László és Izsák Balázs felszólaltak Székelyföld autonómiája érdekében – mondta az udvarhelyi elnök.

A város területén több zászlót helyeznek el
A Székely Nemzeti Tanács három zászlót adományozott a városi szervezetnek, ebből egy már Kadicsfalván a templom mellett lobog. Február 16-án délben a szentmise után újabb zászlót avatnak a bethlenfalvi katolikus templomban.
– Mindenki tudja, hogy csak magánterületre lehet zászlót felállítani, így a másik zászlót a belvárosi katolikus templom mellett helyezzük el, egyet pedig, Ugron Gábor, városunk díszpolgára támogatásával az Ugron-kripta szomszédságában avatunk fel április 15-én – mondta Biró Edith.
A politikai szervezet javaslatára utcát neveztek el Csanády Györgyről, a Székely Himnusz szerzőjéről, s bár nem az, amelyiket javasolták, a Templom utca végén egy új utca kapta meg a nevét.
A pápalátogatás kapcsán az ülésen szó esett, hogy az SZNT javaslatára székely ruhába öltözöttek élő láncot alakítsanak ki a pápa útján. A zászlóügy is szóba került, a jelen lévő Gálfi Árpád polgármester elmondta, hogy a Hargita megyei 67 közigazgatási egység vezetőivel összefogtak, hogy egységesen álljanak ki a szimbólumok mellett.
– Az elmúlt években levetették a zászlóinkat, a feliratainkat, és senki nem próbálta meg ezt a kérdést egységesen kezelni. Eljött az ideje, hogy összefogjunk, hiszen másképp nem sikerül megvívni ezt a harcot. Március 15-én Székelyudvarhelyen lesz Székelyföld csúcsrendezvénye, addig megszületik az ítélet is zászlóügyben. Természetesen nem szeretnénk a törvényt megszegni, de ha levetetik a zászlót, más megoldást keresünk arra, hogy szimbólumainkat megvédjük – fogalmazott Székelyudvarhely polgármestere.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek