Székely viseletet kapott a brit nagykövet

73

Egy napos Hargita megyei látogatásra érkezett tegnap H. E. Paul Brummell, Nagy Britannia bukaresti nagykövete. A diplomata a csíkszeredai megyeházán folytatott tárgyalás után a Sapientia egyetemet, Böjte Csaba csíksomlyói nevelőotthonát, valamint a szépvízi tejfeldolgozót is felkereste.

Paul Brummell a Dévai Szent Ferenc Alapítvány csíksomlyói otthonában. Hírét viszi
Paul Brummell a Dévai Szent Ferenc Alapítvány csíksomlyói otthonában. Hírét viszi

A brit nagykövetet, H. E. Paul Brummellt fogadta tegnap a csíkszeredai megyeházán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A megyeelnök A székelység története kötetet és az ehhez készült illusztrációikat ajánlotta figyelmébe, majd az irodájában ismertette a nagykövettel a megyei turisztikai fejlesztési célokat, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem román állam általi támogatásának igényét, a román nyelv oktatásának ügyét a nem román ajkú diákok számára, a készülő román–magyar jó együttélési kódexet, az autonómiatörekvéseket, a megyezászló kérdését, továbbá a helyi vállalkozók segítésére és a szakképzés fellendítését célzó tevékenységet. Mindezekről írott anyagot is átadott, a nagykövetségek figyelmét és segítségét kérve a bukaresti média és politika által gerjesztett etnikai feszültségkeltés csökkentésében.
Borboly azt is tudatta a nagykövettel, hogy bár a helyi autonómia nemzetközi és hazai törvények által szavatolt, Hargita és Kovászna megyében akadályokba ütközik az alkalmazása a törvények jogpozitivista értelmezése miatt. Borboly Csaba felhívta a diplomata figyelmét arra, hogy más megyéknek is van zászlójuk, de csak a székelyföldiek esetében indítanak pereket ellene.
– A területi autonómia, amit a magyar közösség kér, kilencven százalékban a törvények által szavatolt helyi autonómia elemeit tartalmazná. A helyi autonómiára ugyanúgy szükség van az ország más részeiben is, a sajátos, eltérő kultúrájú térségekben azonban, mint amilyen a Székelyföld, tovább kell gondolni azt, és a helyi adottságokhoz kell igazítani. Sajnos a bukaresti nacionalista retorika nem engedi, hogy normális párbeszédet folytassunk erről a kérdésről. A bukaresti nagykövetségeknek szerepük lehet e téma normális mederbe terelésében – hangsúlyozta a megyei tanács elnöke.
A megyeházán tartott találkozó végén Borboly Csaba átadta a megyezászlót H. E. Paul Brummellnek, valamint a Károly walesi hercegnek Hargita megyébe szóló meghívót, amelyben Böjte Csaba tevékenységére hívja fel a figyelmet. A nagykövet látogatása a Sapientia egyetemen folytatódott, ami kapcsán Borboly a román állami finanszírozás szükségességére hívta fel a figyelmet, hangsúlyozván: az itt élő magyarok is adófizetői a román államnak. A következő állomáson, a dévai Szent Ferenc Alapítvány csíksomlyói székhelyén működő Kájoni Herbáriumban a megyei elöljáró azokra a törvényekre panaszkodott, amelyek akadályozzák Böjte Csaba tevékenységét, noha hiánypótlóként több ezer gyermeket, fiatalt nevel. A szépvízi Csengő Szövetkezetben tett látogatáson a gazdák példás összefogására hívták fel a figyelmet, az ilyen típusú szövetkezések ugyanis jövedelemhez segítik a termelőket, ezért ezt a folyamatot szeretnék erősíteni. Búcsúzáskor Borboly Csaba székely viseletet adott ajándékba a nagykövetnek.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek