Székely szalmakalap, román paradicsom

Piacnapon Udvarhelyen

636

Szezonja van a szalmakalapnak, a cseresznyének, a meggynek, a csemegekukoricának. Bőséges volt a felhozatal nyári fejfedőkből, idényzöldségekből és gyümölcsből is tegnap a székelyudvarhelyi piactéren.

Sok vásárló megfordul keddenként a székelyudvarhelyi piacon. Vásári hangulat Fotó: Lázár Emese

Melyik tetszik a legjobban? Próbálja fel csak nyugodtan! Nem kőrispataki, hanem vágási! Tudja-e, hol van? S hát azt igen-e, hogy a szalmakalap igazi hazája Bözöd? – a zöldséges asztaloktól tisztes távolságban, a Küküllő-parthoz közeli részen két mesterember is kínálta a szalmakalapokat.
Férfiaknak, nőknek valót, szalagost vagy dísztelent 30 lejért, gyermek kobakjára passzolót pedig 15 lejért kínáltak. Szezonja van – mondogatták nevetve, s nem bánták, hogy csak nézelődtünk, de nem vásároltunk a portékából. A kalaposok mellett csinos, vesszőből font kosarak, porolók és cirokseprűk sorakoztak. Egy nagyobb seprűt 10 lejért, a kisebbet 6 lejért vesztegették.
Kicsit odébb színpompás virágszőnyeggel csalogatták a vásárlókat. Muskátlit 10 és 5 lejért, büdöskét, jégvirágot, paprikavirágot 1-2 lejért, törpe dáliát pedig háromért lehetett vásárolni. A zöldséges asztaloknál cserepes mentát is be lehetett szerezni. Borsmentának borsos ára: 10 lej volt egy tő. A tárkony, a kapor csokra potom 1-2 lejt kóstált csupán.
Darazsak dongták körül a dinnyehegyet: a görögdinnye kilója tegnap 2 lejbe, a sárgadinnyéé 4-5 lejbe került. Több helyen árulták, de a teleormaniak asztalánál volt a legszebb a csöves csemegekukorica, 2 lejért adták darabját. A paradicsom kilóját 4 lejbe, a tölteni való paprikát és a vinetét 6 lejben mérték. Az új pityókából egy kiló 2 lejbe került, a széles hüvelyű sárga fuszulyka pedig 7 lejbe. A barackot „ládáslag” 5 lej kilónkénti áron adták-vették, aki ennél kevesebb mennyiséggel is beérte, és csak csemegézni akart, annak egy lejjel többet kellett fizetnie a lédús gyümölcsért. Meggyből (4–4,50 lej) és ropogós cseresznyéből (7 lej) is volt bőven, aki ráért, alkudozhatott is.
– Korábban kellett volna jőni, már megürült az asztal – korholt viccesen a keresztúri Lőrincz Sándor.
Igaza volt: az asztalon alig pár kötés szép murok (3 lej kötése) és friss hagyma (2 lej/kötés), pár darab zsenge karalábé és friss káposztafej árválkodott már csak. A ládában viszont még elég sok télikáposzta-palánta várt vevőre. A termelő szerint 1-2 hétig még nyugodtan el lehet ültetni, nem múlta idejét.
– Bicskát veszen-e? Tíz lejért adom, megéri, meglássa – a roma csencselő épp csak megvillantotta markában a kiskést, és már sebesen tovább is állt.
Mi sem időztünk túl sokat, egy kisebb cukkinivel, csokor kaporral, a hétvégi viharban odaveszetteket pótolandó, három tő muskátlival a szatyorban és néhány, az asztalok között tömegével repkedő szárnyas hangyával a hajunkban fejeztük be a keddi piacolást.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.