Székely nagygyűlés Sepsiszentgyörgyön

Tömegrendezvényre hív az SZNT

171

Centenáriumi nagygyűlésre hívja Sepsiszentgyörgy főteré­re a székelyeket a Székely Nemzeti Tanács (SZNT). A november 18-i tömegrendezvényt emlékező nagy­gyűlésnek, a székelység és a vele szolidaritást vállaló erdélyi magyar közösség egységes megmozdulásának szánják, hasonlóan az öt évvel ezelőtti Székelyek Nagy Meneteléséhez.

Székelyek nagy menetelése. Újabb, tízezreket vonzó eseményt szervez a nemzeti tanács Fotó: Archív

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke tegnapi közleményében úgy fogalmaz: „Emlékezzünk együtt száz év küzdelmeire, a Székely Nemzeti Tanács alapítóira, a Székely Hadosztályra és az ötven éve megszüntetett Magyar Autonóm Tartományra. Tekintsük át együtt az utóbbi tizenöt évet is, amely a Székely Nemzeti Tanács újjáalakulása óta telt el.”
A Sepsiszentgyörgy főterére, november 18-án, vasárnap 13 órára összehívott nagygyűlés ugyanakkor nemcsak a múlt tanulságainak összegzése, hanem a jövőnek szóló rendezvény, amely új lendületet ad az autonómiaküzdelemnek. „Az autonómia a szabadság intézménye. Saját oktatási, gazdasági, kulturális intézményeinek kerete. Ezen belül oldódhat meg méltányosan és véglegesen a Református Székely Mikó Kollégium helyzete. Akik elégedetlenek ennek jogtalan visszaállamosításával, november 18-án jöjjenek Sepsiszentgyörgyre!” – áll a felhívásban. A közlemény a Székely Mikó mellett a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem és a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium helyzetére is hivatkozva Sepsiszentgyörgyre hívja a székelyeket. Izsák Balázs hozzáteszi: „Akik szabadon, a hatalom fenyegetése nélkül akarják használni a székelység jelképeit, jöjjenek Sepsiszentgyörgyre!” Az SZNT-elnök külön meghívja Székelyföld és Erdély ifjúságát, valamint Sepsiszentgyörgy lakóit.
„Emlékezzünk a legnagyobb székelyre, akit a huszadik század adott az egész magyarságnak, emlékezzünk Márton Áronra, és idézzük fel ma is érvényes szavait: »A román fennhatóság alatt élő magyarság helyzete nem felel meg azoknak a nagy erkölcsi követelményeknek, amelyeket az Egyesült Nemzetek alapokmánya a békés együttélés rendezőelveiként megjelölt.«”
Izsák Balázs szerint ismét meg kell üzennünk Bukarestnek, hogy nem mondunk le autonómiaigényünkről. „Románia vagy demokratikus jogállam lesz, vagy nem éri meg fennállásának kétszázadik évfordulóját!” – fogalmaz Izsák Balázs.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.