Székely kaput avattak a vallásszabadság tiszteletére

Unitáriusok jubileumi találkozója Szejkefürdőn

608

Húsz éve gyűlnek össze minden év augusztusában az erdélyi és határon túli unitáriusok a Szé­kelyudvarhely melletti kis üdülőtelepen. A jubileum egybeesett az 1568-as vallásszabadság-törvény kihirdetésének és a Magyar Unitárius Egyház fennállásának 450. évfordulójával. Mindennek egy szépen faragott székely kapuval állítottak emléket.

Szombaton reggel Székely­ud­varhely központjában, az Orbán Balázs-szobornál kezdődött az ünnepség, amelyre minden unitárius és más felekezetű személyt szeretettel várt a Magyar Unitárius Egyház és a vendéglátó belvárosi unitárius egyházközség. Fúvósok, huszárfelvonulás tette ünnepélyesebbé a nyitányt, majd a zarándokok kivonultak a Szejkefürdőre. Egyébként több autóbuszjáratot is indítottak, hogy minél többen vehessenek részt a találkozón. Gyönyörű augusztusi nyárban, felhőtlen kék ég alatt 11 órakor Simó Sándor székelyudvarhelyi lelkész-esperes nyitotta meg a 20. Unitárius Találkozót.
A szabadtéri színpad előtti tér benépesült, legalább másfél ezren jöttek el Szejkefürdőre. Itt volt a Magyar Unitárius Egyház lelkészeinek mintegy kétharmada, legalább 70-80 pap, küldöttségek érkeztek Küküllődombóról, Magyarszovátról, Fehéregyházáról, Zetelakáról, Székelyderzsről, Brassóból, Medgyesről, Kőhalomból, Alsórákosról, Homoród­karácsonyfalváról és más közelebbi-távolabbi helységekből. A legtávolabbi vendégek annak a 24 tagú amerikai csapatnak a tagjai voltak, akik lelkészeikkel együtt jöttek el a testvérközösség nagy ünnepére.
A hálaadó istentiszteletet Cse­te Árpád homoródalmási lel­kész, az Unitárius Lelkészek Országos Szövetségének elnöke szolgálta, a közös úrvacsorát Katona Dénes székelyudvarhelyi kórházlelkész vezette. Köszöntőbeszédet mondott főtisztelendő Bálint Benczédi Ferenc, a Magyar Unitárius Egyház püspöke, a székelyudvarhelyi testvérfelekezetek képviselői közül többen is szóltak a közönséghez, majd Janne Eller Isaacs és Rob Isaacs, a külföldi unitárius–univerzalista testvérfelekezetek képviselői üdvözölték a találkozó résztvevőit. Az évforduló, az együttlét, a helytállás jegyében mondott üdvözletet Grezsa István, Magyarország miniszteri biztosa, Orbán Árpád székelyudvarhelyi alpolgármester és Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke.
A beszédek után sokan helyeztek el koszorút Orbán Balázs sírjánál, majd felavatták a sírhoz vezető út elején a 16-dik székely kaput. A szépen kifaragott kapu a huszadik találkozónak és a 450 éves vallásszabadság-törvénynek állít emléket. A hit Isten ajándéka – áll a szé­kelymuzsnai fából készült, a Magyar Unitárius Egyház által megrendelt székely kapun, amely székelyudvarhelyi faragó­mesterek, Felszegi Sándor, Dénes Csaba és Márton Kálmán keze munkáját dicséri.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek