Székely határőrök nyomában…

97

Székely határőrök nyomában címmel 2018. július 9. és 12. között szervezett Tini tábort az Úz-völgyében a csíkszeredai Háló Egyesület, Hargita Megye Sport és Ifjúsági Igazgatósága, a Tivai Nagy Imre nevét viselő csíkszentmártoni szakközépiskola és társaság. A 45 fős tábor lakói megismerkedhettek az Úz-völgyének szépségeivel, történelmi emlékhelyeivel, és minden este az előadások keretében felelevenítették tudásukat, ismereteiket a huszadik század viharos történéseiről, eseményeiről. A szervezők a tábor felállítása után érdekes programok révén hívták fel a figyelmet a Kárpátok élővilágára és annak megőrzésének fontosságára. A résztvevők túrázhattak, terepjátékokon vehettek részt, de a tudatos természetjárás fontosságára is felhívták a figyelmet a szervezők. A fiatalok érdekes eligazítást, gyakorlati képzést kaptak olyan sürgősségi esetekre, amikor az ember medvetámadás veszélyének van kitéve, ha kígyómarás éri, ha végtagok törését kell ellátnia, ha kihűlés vagy gyors vérveszteség fenyegeti.
A tábor résztvevői esténként az előadások keretén belül megismerkedtek a magyar történelem jelentősebb eseményeivel és az Úz-völgyében zajló másfél évszázad eseményeivel. A szervezők különös figyelmet szenteltek a Hunyadi-családnak, a nándorfehérvári diadal emlékének, Mátyás király trónra emelkedésének 560. évének, az első és második világháború úz-völgyi eseményeinek, a határőrvédelemmel foglalkozó őseink emlékének, a kis település történetének, a fakitermeléssel foglalkozó polgárok mindennapi életének.
A tábor lakói az úz-völgyi honvéd emlékhelyek és háborús időket idéző történeti források megismerésén túl bekapcsolódtak a helyi hadi temető karbantartási munkálataiba is, azáltal, hogy a frissen elkészített kerítés egy részét a támogatók által adományozott festékkel festették le.
A táborozók tanúi lehettek egy hajdan virágzó település ma megmaradt emlékeinek, még akkor is, ha a pusztítás és emberi gondatlanság igen kevés történeti forrást hagyott az utókor számára. Az elhangzott és látott forrásokból a fiatalok megpróbáltak összerakni azt a településképet, ami hajdan jellemezte a fakitermeléssel foglalkozó települést, amelynek régen lenyűgöző fűrészüzeme, munkásházai, vasútja, mozija, kultúrotthona, iskolája stb. volt.

Pál Zoltán történelemtanár, Csíkszentmárton

A szervezők jelentős támogatást kaptak a következő intézményektől, gazdasági egységektől: budapesti Bethlen Gábor Alap (fő támogató), csíkszentmártoni Bocskor Pékség, csíkszentmártoni Aklos Közbirtokosság, Csíkcsekefalva Közbirtokossága, amiért hálás köszönetet mondanak.
Levélbontás oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.