Székely golgotától a megmaradásig

34

Madéfalva volt a díszvendége június 4-én a Nemzeti összetartozás ünnepe a Magyarság Házában elnevezésű programsorozatnak. A madéfalviak számára a Halászbástya tövében tartott bemutatkozási lehetőségen kívül a Himnusz éneklésének pillanatai maradnak emlékezetesek.

Madéfalvi táncosok a Magyarság Házában. Megélt összetartozás Fotó: Magyarság Háza
Madéfalvi táncosok a Magyarság Házában. Megélt összetartozás Fotó: Magyarság Háza

Daczó Katalin
daczo.katalin@hargitanepe.ro
ASzékely golgotától a meg­maradásig címet viselte Madéfalva bemutatkozása a Nemzeti Összetartozás Napján, amelynek központi ünnepségei a Kossuth téren, a parlament előtt kezdődtek, majd a résztvevők egy része – köztük számos közjogi és egyházi méltóság – Budára, a Magyarság Házába vonult.
– Katonai díszfelvonulással hozták be a Magyarság Házába a történelmi magyar zászlókat, majd a jelenlévők a Rokolya Népdalkör vezetésével énekelték el a Himnuszt – mondta Csibi József, a Bogátinfo turisztikai információs iroda munkatársa. – Különösen felemelő volt ez a pillanat, amely Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli miniszter beszédét előzte meg. A beszédet követően a madéfavi Mereklye néptáncegyüttes felcsíki táncokból álló, rövid előadása következett, majd a megnyitó a Szózat éneklésével végződött. A madéfalviak küldetése viszont nem zárult le ezzel: a Magyarság Háza előtt, a Szentháromság téren, madéfalvi kézművesek vására zajlott késő délutánig. Délután a Halászbástya árnyékában felállított színpadon a madéfalvi műkedvelő hagyományőrzők több mint egyórás előadást mutattak be, mintegy példázva Szentes Csaba polgármester szavait, aki beszédében kiemelte, hogy a Kárpát-medencei magyarságnak nemcsak az a feladata, hogy ápolja a hagyományokat, hanem az is, hogy megélje és átadja az évezredes hagyományokat az utódoknak.
A Nemzeti összetartozás ünnepe a Magyarság Házában elnevezésű programsorozat június 5-én Antal Tibor gyimesfelsőloki énekes lemezbemutató koncertjével folytatódott, majd június 6-án az Őrvidék mutatkozott be, tájékoztatott Csibi József. Ugyanezen rendezvénysorozat részeként június 20-án a csíkszeredai Role zenekar koncertje lesz a Magyarság Házában.

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.