Székely fejlesztésű új kriptovaluta

149

Korona néven új kriptovalutát és online kereskedési felületet vezet be március végén a Korona Development Team – adta hírül múlt héten a nemzetközi csapat. Hazai vonatkozás, hogy a projekt vezető mérnöke nem más, mint a csíkszeredai drónfejlesztő, Bustya Attila.

Trinh Tuan tanácsadó, Jean-Marc Stiegemeier igazgató és Bustya Attila. A fejlesztő csapat

Bustya Attila a Hargita Né­pének elmondta: a Korona újdonsága, hogy nem csupán kriptovaluta, hanem teljes „ökoszisztéma”, amelynek valamennyi szolgáltatását gyűjtőportálon lehet elérni. Olyan webáruház is működik majd rajta, amely lehetőséget biztosít online értékesítésére azoknak a vállalkozásoknak is, amelyek önerőből nem tudnak virtuális boltot indítani. Az online kereskedési felület a különböző termékek árát összehasonlító oldalt is tartalmaz majd. Kezdetben a helyi árakat hasonlítják össze, majd fokozatosan továbbfejlesztik, hogy előbb a közép-európai, majd az európai és végül a teljes világpiac árajánlatait tudják összehasonlítani.
– Ez azért jó, mert tapasztaljuk, hogy egy műszaki eszköz vagy bármilyen más áru a világ egy másik pontján sokkal olcsóbb, mint ott, ahol éppen tartózkodunk. Mi azt szeretnénk elérni, hogy a világon bárhonnan lehessen terméket választani, és az ára alapján tudjuk eldönteni, hogy az áru megfelel-e az elvárásainknak vagy sem – fejtette ki a vezető mérnök.
Mint részletezte: abban az esetben, ha nem sürgős valakinek vásárolnia, akkor lehetősége lesz arra, hogy például egy varrógépet a hazai árakhoz képes fél áron vásároljon meg Szingapúrban, beleértve a vámadót és a szállítási költséget is.

Svájcból indulnak
Bustya Attilától megtudtuk: a kriptovalutáknak Svájcban van a maguk „Szilikon-völgye”, úgy is nevezik, hogy „Kripto-völgy” – ezért is választották kezdésnek az alpesi országot. A svájci jogrendszer ugyanis annyira nyitott, hogy lehetővé teszi számukra, hogy a jogszabályok teljes és maradéktalan betartása mellett piacra tudják bocsátani a Korona kriptovalutát. Hozzáfűzte: Svájcban még adót is lehet fizetni bitcoinnal.
– Mivel valóban gondot jelent, hogy a világ különböző országainak eltérő az adórendszerük, és a kriptovaluták használatát szabályozó – megengedő vagy éppen tiltó – törvényeik is különböznek, ezért fokozatosan vezetjük be az új virtuális fizetőeszközt és a szolgáltatásainkat. Alkalmazkodnunk kell az egyes országok sajátos törvényi előírásaihoz, és meglehetősen bonyolult lesz ez a folyamat – közölte Bustya Attila.
Azokban az országokban, ahol tiltják, vagy a politikai állásfoglalások alapján úgy tűnik, hogy tiltani fogják a kriptovalutát, ott majd nem tudnak működni. Az új fizetőeszközt március 26-án Svájcban vezetik be először.

Odafigyelnek a törvényességre
A webáruház egyelőre kísérleti jelleggel, korlátozott kínálattal, bemutatótermékekkel és -forgalommal indul, a szolgáltatás ugyanakkor csak azokban az országokban nem fog működni, ahol a törvények kifejezetten tiltják a kriptovaluták használatát. A cégek, vállalatok üzleti fiókot, „pénztárcát” (business wallet) nyithatnak, amelyek teljes mértékben átláthatóak lesznek a pénzügyi intézmények számára, azaz a cégek a könyvelésüket is intézhetik ezen keresztül, a hatóságok pedig ellenőrizhetik azokat.
A mérnök ugyanakkor elmondta: a világpiacon a kriptovaluták árfolyama rendkívül gyorsan változik, ezért akik a tőzsdén kriptovalutákba szeretnének befektetni, számolniuk kell ezzel a kockázattal. Egy év alatt megközelítőleg annyi változás történik a kripotovaluták világában, mint a tőzsde összes többi részvényével öt év alatt – mondta. Így pedig sokat lehet vele nyerni, de nagyot is lehet bukni.
– Az ésszerűség a lényeg. Ha az ember szeretne kriptovalutába fektetni, akkora kockázatot vállaljon, amelyet meg tud magának engedni, hogy bukás esetén később ne fájjon – jegyezte meg a szakértő.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek