Szegedi Tudományegyetem és a Sapientia: Együttműködési szerződés

30

Együttműködési szándéknyilatkozatot és karok közötti együttműködést írt alá a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem az erdélyi intézmény Kolozsvári Karán tegnap. Az aláírók szerint az együttműködés történelmileg is megalapozott, hiszen Szeged és Kolozsvár két olyan egyetemi város, amely a múltban is szorosan kapcsolódott egymáshoz.

Kelemen András, Tonk Márton, Zakar Péter rektorhelyettes, Dávid László és Mikó Edit

Intézményközi szerződésük meg­újí­tásával és megerősítésével kezdte a 2020-as esztendőt a Szegedi Tudományegyetem és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem. A két egyetem az együttműködési lehetőségekről beszélgetett, kiemelten megvizsgálva az SZTE hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Kara szakjainak és a Sapientia agrármérnöki, kertészmérnök, tájépítész alapképzéseinek működését, projektjeit.
Az együtt gondolkodás újabb szinten köti össze a két intézményt, ezáltal egy újabb Kolozsvár–Szeged kapcsolódási pontot képezve, a két egyetemi város történelmi kötöttségére építkezve. A tárgyalások során a felek érintették egy mezőgazdasági területen megvalósítandó, közös doktori iskola elindítását, a pedagógusképzésben való együttműködést, a hallgatói és oktatói mobilitás erősítését az Erasmus+ és a Makovecz-program keretében, illetve a tudományos diákköri együttműködéseket. A kolozsvári Sapientiát a szegedi intézmény egy háromtagú küldöttsége látogatta meg: Zakar Péter egyetemi tanár, nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes, Mikó Edit egyetemi docens, az SZTE Mezőgazdasági Karának dékánja, illetve Komarek Levente egyetemi docens, a Mezőgazdasági Kar oktatási dékánhelyettese vettek részt a programon. A látogatás keretében együttműködési szándéknyilatkozatot, illetve kari együttműködési szerződést írtak alá a jelen levő vezetők, illetve egy szakmai megbeszélésre is sor került, mely a Sepsiszentgyörgyön működő agrármérnöki képzésből indult ki, és a további együttműködési lehetőségekről is tárgyalt a küldöttség. A Sapientia részéről Dávid László egyetemi tanár, a Sapientia rektora, Tonk Márton egyetemi tanár, a szenátus elnöke, Balog Adalbert egyetemi tanár és Mara Gyöngyvér egyetemi docens, az erdélyi intézmény rektorhelyettesei, Kelemen András egyetemi adjunktus, a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának dékánja, Nyárádi Imre-István egyetemi adjunktus, dékánhelyettes, illetve Fazakas Csaba egyetemi adjunktus, a Kertészmérnöki Tanszék vezetője vettek részt. A tartalmas beszélgetésből kiindulva a jövőben szoros együttműködés létesül a két intézmény között.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek