Szebb zöldövezetek, jobb utak érdekében

72

Két, a lakosságot érintő szabályzat véleményezhető Gyer­gyó­szent­miklóson: a zöldövezetek kezelését, valamint közutak kar­bantartását kívánja részletesen szabályozni a városvezetés, péntekig fogadják a lakosság javaslatait.

Részletesen szabályozzák a zöldövezetek és közutak karbantartását. Előrelátás Fotó: Lázár Hajnal
Részletesen szabályozzák a zöldövezetek és közutak karbantartását. Előrelátás Fotó: Lázár Hajnal

Két szakmai szabályzat került közszemlére a gyergyó­szentmiklósi polgármesteri hivatalban. Ezek jelentős mértékben érintik a város lakóit, így bárki áttanulmányozhatja a dokumentumokat, véleményt, javaslatot fűzhet hozzá írásban. A szabályzatok a város honlapján is megtekinthetők.

Legyen egyértelmű, hogy kinek mi a feladata
Nagy Zoltán alpolgármester elmondta, a város zöldövezeteinek rendezését, valamint a közutak karbantartását szeretnék egyértelműen szabályozni. Mint kifejtette, a városlakók legtöbb esetben nem tudják pontosan, hogy mely zöldövezeteket kell nekik maguknak rendben tartani, és melyek tartoznak az önkormányzat kezelésébe. Ezt igyekeznek most tisztázni, hogy mindenki tudja, mi a feladata. Például a tömbházak körüli kis kerteket, a kapuk előtti részeket a lakóknak kell gondozni, viszont az út és a járda közötti sávokat nem. Sokan jó szándékkal igyekeztek az út mellé is ültetni fákat, bokrokat, de a szomszédokkal nem egyeztettek, néhol pedig ez oda vezetett, hogy egy út mentén sokféle fa és cserje nő, minden rendezettséget mellőzve. A szabályzat előírja azt is, hogy a zöldövezetek karbantartását erre a célra létrehozott bizottság fogja felügyelni, amely eldönti, milyen típusú növényeket lehet ültetni a város közterein, milyen időszakokban, és mit hogyan kell gondozni. A szabályok be nem tartása pénzbírságot vonhat maga után. A dokumentumban egyébként leszögezik, a cél az, hogy szebbé, harmonikusabbá váljanak a város zöldövezetei, csökkenjen a levegő szennyezettsége.

Jobban kell figyelni a helyreállítási munkákra
A közutak karbantartására vonatkozó szabályzat azt részletezi, hogyan kell javítani, tisztán tartani télen-nyáron a város utcáit. Az alpolgármester azt mondta, gyakran okoz problémát, hogy különféle munkálatok miatt felásnak utcarészeket, átvágnak utakat, a helyreállítás pedig nem, vagy nem megfelelő módon történik, emiatt pedig jelentősen romlik az adott útszakasz minősége. Az új szabályzat részletesen leírja, milyen esetben mekkora útfelületet és miképpen kell helyreállítani, kitér a járdákra és azok szegélyeire is, ugyanakkor a kiszabható bírságokra is.
A hét folyamán fogadják a lakossági észrevételeket, várhatóan március végén kerül a helyi önkormányzati képviselők elé megvitatásra a két szabályzat.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek