Szebb a világ velünk, mint nélkülünk

Elkezdődött a 29. Tusványos

393

Tusványos mindig arra törekedett, hogy a román–magyar párbeszédet elősegítse, és ezzel együtt az európaiságot hirdesse. Az elmúlt 29 évben folyamatosan változtak a közéleti és politikai aktualitások, de a nyári szabadegyetem mindig naprakészen kereste a választ, és nem félt vitát nyitni a kényes kérdésekben sem – állapították meg a rendezvény tegnapi hivatalos megnyitóján az alapítók, szervezők és házigazdák.

Huszonkilenc éve ugyanazon eszmék nyomán keresik a választ. Következetesség

Hitem szerint a „magyar” nem faj, hanem Hunyadi János óta: vállalás – idézte Latinovits Zoltán színművészt Bilibók Géza tusnádfürdői plébános a hivatalos megnyitót megelőző gondolatébresztőjében. A református és katolikus lelkészi áldást követően Popa Ilona főszervező elmondta, hogy idén 250 személy vett részt a tábor megszervezésében, 25 partnersátorban zajlanak az izgalmas kérdéseket feszegető pódiumbeszélgetések, és már a keddi nulladik napon 13 ezer személy látogatott ki a fesztiválra.
Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere gratulált a Fidesz–KDNP magyarországi választásokon idén elért újabb kétharmados győzelméért, illetve a székelyföldi hoki-, futball- és kosárlabdacsapatok nagyszerű idei teljesítményéért. Kifejtette továbbá, hogy Tusványoson mindenki szabadon kinyilváníthatja véleményét, tehát bejelentette, hogy a Marosvásárhelyi Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesületnek nem adta meg az engedélyt, hogy a fesztivál ideje alatt tiltakozó akciót szervezzenek. Végezetül a medveveszélyre figyelmeztetett, és mindenkit elővigyázatosságra intett, ha a nagyvaddal találkozna a város területén. Ez egyébként már az első éjszaka megtörtént: 27 éves férfit sebesített meg – szerencséjére csak könnyebben – a medve.

A közös építkezésben Romániának is szerepe lesz
Németh Zsolt, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor egyik alapítója, a magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke kifejtette, hogy ebben az évben több kerek évfordulót is ünnepelnek, például a vallásszabadságét, illetve több európai ország államiságának százéves évfordulóját. Ő azonban a falurombolás 30-ik évfordulóját emelte ki, amikor 1988-ban tömegek tiltakoztak Budapesten a romániai falurombolás ellen.
– Történelmi küzdelem ez, amely az építkezés és a rombolás között kezdődött. Mi azt mondjuk, hogy szeretünk építkezni, ezért Tusványossal is ebbe kapcsolódunk bele – mutatott rá a táboralapító politikus, aki ezek után azokra a közép- és kelet-európai államok közötti együttműködésekre utalt (mint például a visegrádi négyek vagy a Három Tenger Együttműködés), amelyek az építkezést tűzték ki célul.
Megemlítette, hogy 2019 elején Románia lesz fél évig az Európai Unió Tanácsának soros elnöke, amely a következő évi Tusványosra már befejeződik. Véleménye szerint ez jó lehetőség lesz az ország számára, hogy a szomszédos államokkal közös racionális álláspontokat fogalmazzanak meg, és az elnökséget összekapcsolják a közép-európai építkezéssel.
Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának vezetője is köszöntötte a tábort. II. Rákóczi Ferencet idézve azt mondta: „Azon fáradozunk, hogy hazánk szabadságának visszaszerzésével nemcsak a nemzetnek, de az egyetemes Európának és a keresztény ügynek is szolgálhassunk” – szerinte ezek a gondolatok ma is aktuálisak. Kifejtette, hogy nyolc évvel ezelőtt radikális változás állt be a magyar politikában, és azóta a nemzet közjogi értelemben vett egyesítése befejeződött.
A tábor idei jelmondatára – Szenvedélyünk Tusványos! – utalva, és annak jelentését magyarázva egy al-dunai székely tanító szavait idézte: „Rájöttem arra, hogy szebb a világ velünk, mint nélkülünk.”

Idén sem félnek a kényes kérdésektől
Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke, Tusványos alapítója emlékeztetett rá, hogy 29 évvel ezelőtt a román–magyar párbeszéd megvalósításának céljával indult el a szabadegyetem. Azóta azok, akiknek szenvedélye Tusványos, a táborban mérik az idők járását, amelynek állandósága többek között Orbán Viktor miniszterelnök jelenléte, illetve az, hogy a rendezvény néhány órára, napra, hétre a Kárpát-medence és Európa közepévé válik.
– Olyan fórummá vált, amely meghatározza a politikai közbeszédet. (…) Szellemiségével, témaválasztásaival Tusványos nemzetpolitikai találkozóhely lett, ahol másfél évtizeddel ezelőtt fogalmazódott meg a kettős állampolgárság ötlete. Ez akkor eretnek gondolat volt, ma már arról szól a tábor, hogy miként töltsük fel tartalommal a kettős állampolgárságot – vélekedett a politikus.
Kiemelte, hogy az idei Tus­vá­nyoson hangsúlyos szerepet kapnak a szerinte „sztálini időket idéző koncepciós perek és ítéletek”, amelyek az erdélyi magyarság ellen irányulnak. Ilyen Beke István és Szőcs Zoltán ügye, valamit az egyházi és közösségi ingatlanok visszaállamosítása, a MOGYE magyar tagozatának ellehetetlenítése, illetve a székelyföldi autonómia évek óta meddő vitája.

A mai program
A teljes program megtalálható a www.tusvanyos.ro honlapon, alább a főbb előadásokat, eseményeket közöljük, a teljesség igénye nélkül.
Lőrincz Csaba sátor
10.00: Gazdasági versenyképesség és állami szerepvállalás
11.30: Alpesi sí utánpótlás-nevelés
13.00: Az európai jobboldal jövője
Kós Károly sátor
9.30: Mi lesz veled, MOGYE?
10.30: Mi lesz Beke Istvánnal és Szőcs Zoltánnal?
13.30: Száz év magány – román nemzeti emlékünnepségek Székelyföldön
15.00: Mély állam és politika – Vita a román igazságügyi reformról
Bethlen Gábor sátor
12.00: Magyarok jogvédelme a Kárpát-medencében – a politikai porondon
13.30: Magyarok jogvédelme a Kárpát-medencében – a civil szférában
15.00: Magyarok jogvédelme a Kárpát-medencében – peres eljárásokban
16.30: Magyarok jogvédelme az európai színtéren
Wekerle–Mikó sátor
13.00: Közös Agrárpolitika 2020 után – Segíti vagy hátráltatja a gazdákat az új KAP?
MIT sátor
11.00:XYZ – a digitális szocializáció térnyerése
13.00: Kárpát-medencei ifjúsági helyzetkép
Bánffy Miklós sátor
12.30: Ukrán oktatási törvény
14.00: Erős állam az állampolgárok védelméért
15.30: Migráció: emberi jog vagy biztonsági kockázat
Puskás Ferenc kávéház – Infotér – DJP sátor
14.00: Digitális Sport Stratégia koncepció ismertetése
14.15: Sport-e az eSport – interaktív beszélgetés és eSport bemutató
16.00: Új innovációs kormányzat – mi változik ezzel Erdélyben?
Janus Pannonius sátor
11.30: Borsi-Kálmán Béla: Az Aranycsapat és a kapitánya. Sorsvázlatok a magyar és a nemzetközi futballvilágból (könyvbemutató)
13.30: György Attila: Lucius Caius Tarqinius Porsenna emlékiratai (könyvbemutató)
Budapest – Depo – AMC
10.30: Női és férfiszerepek a különféle életszakaszokban
11.45: Divatipari kerekasztal-beszélgetés
Mátyás udvar
11.30: Kell-e nekünk Kultúrkamp?
13.00: Médiapiaci átalakulások, kihívások a sajtó előtt
Erdély Café – Értéksátor
12.00: Digitális Székelyföld – az IT Plus Klaszter bemutatja a Digitális Székelyföld program helyzetét, aktuális kihívásait
13.30: Minőségi vadgazdálkodás, vadmegfigyelés, medve és ember viszonya
Orbán Balázs sátor
11.30: A Kárpát-medencei ifjúság elvándorlását feltáró kutatások és válaszlehetőségek
15.30: Testvéred minden magyar – Gondolatok a nemzeti összetartozásról
Magyar Teátrum színházi sátor
16.00 – Közönségtalálkozó: Vad Fruttik
17.00 – Közönségtalálkozó: NAZA zenekar
Vallásszabadság sátor
15.00: Szabadság a közéletben és politikában
Nagyszínpad
20.00: NAZA
22.00: Vad Fruttik

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.