vasárnap, november 29, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Százöt juh- és szarvasmarhatartót ellenőriznek

A területalapú támogatást igénylő gazdákhoz hasonlóan az állattartók esetében is kijelölték az ellenőrzési szelvényt. Hargita megyéből ezúttal 105 juh- és szarvasmarhatartó állományát veszik górcső alá az Országos Állattenyésztési Ügynökség ellenőrzést végző szakemberei.

Tegnaptól Hargita megyében is megkezdte a 2019-es állattenyésztési támogatásokat igénylő juh- és szarvasmarhatartók ellenőrzését az Országos Állattenyésztési Ügynökség – tájékoztatta lapunkat Szász Ilona, az ügynökség Hargita megyei kirendeltségének vezetője. Az országos szinten kijelölt 4367 fős ellenőrzési szelvénybe Hargita megyéből 105 állattartót soroltak, közülük az elsőket már tegnap felkeresték a szakhatóság ellenőrei. Rámutatott, senkihez sem váratlanul toppannak be: a szakemberek érkezésükről minimum két nappal korábban értesítik az ellenőrzésre kijelölt gazdálkodókat.
Az Állattenyésztési Ügynökség munkatársai alapvetően két támogatási jogcím – a juhok és kecskék esetében a hazai átmeneti állattenyésztési támogatás (ANTZ), a továbbtenyésztésre szánt berbécsek, valamint a törzskönyvezett, termelésellenőrzés alatt álló juh- és szarvasmarha-állományok esetében pedig az uniós kiegészítő állattenyésztési támogatás (SCZ) – mentén ellenőrzik a támogatást igénylő állattartókat.
– Hargita megyéből 105 gazda ellenőrzését kezdtük el. Gyergyó vidékén 25 gazdaságot, Székelykeresztúr vonzáskörzetében pedig 24 kijelölt gazdaságot keresünk fel, a többi csíki, udvarhelyszéki. A 105 gazda közül 46 gazda tisztán juhtartással foglalkozik: ezen belül is 21 gazda állománya áll termelésellenőrzés alatt, a többiek pedig csak a hazai alaptámogatást kapják. A szarvasmarhatartók közül 54 tejtermelő és húsmarhás gazdaságot ellenőrzünk, ebből három bivalytartó farm. Ezen felül öt olyan vegyes gazdaság is szerepel az ellenőrzési szelvénybe, ahol a juhokat és a szarvasmarhákat is ellenőriznünk kell – sorolta tegnap érdeklődésünkre Szász Ilona. Az ellenőrzések alkalmával a szakemberek nemcsak az APIA-nál támogatásra jelölt állománynagyság meglétére, hanem az állatok fülszámozásával, naprakész farmregiszter-vezetésével és nyilvántartásával kapcsolatos követelmények betartására is fokozottan figyelnek az eltelt 6–12 hónap távlatában – jegyezte meg az ügynökség Hargita megyei koordinátora.

Domján Levente

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb