Százhúsz kerékpárost várnak

Országos bajnokságot és nemzetközi versenyt tartanak

706

Szombaton és vasárnap gyerekek és ifjúságiak számára szerveznek országúti kerékpárversenyt Csíkszeredában és a környékén. Az országos gyerekbajnokság mellett három korosztály számára immár harmadik alkalommal tartják meg a Novák Cycling Academy-kupát. A viadalra négy országból érkeznek csapatok, a szervező Intersport SK százhúsz sportolóra számít.

Novák Károly Eduárd és Sebestyén Szabolcs, a hétvégi verseny főszervezőia szerző felvétele

Két rangos országúti kerékpárversenynek ad otthont a hétvégén Csíkszereda és környéke: az Intersport SK az országos gyerekbajnokság mellett idén immár harmadik alkalommal tartja meg a Novák Cycling Academy-kupát, ez utóbbi viadal nemzetközi lesz. Érkeznek csapatok Magyarországról, Ukrajnából és Bulgáriából, a hazai gárdák közül pedig nagyon sokan jelezték részvételüket. Százhúsz kerékpáros harcol az érmekért.
– Az országban a Novák Cycling Academy-kupa az egyetlen nemzetközi gyerek-, kadét és ifjúsági kerékpárverseny, amelyet két éve hívtunk életre. Gyakorlatilag ez egy lehetőség a fiatalabb sportolók számára, hogy a nemzetközi mezőnyben is megmérettessenek – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Novák Károly Eduárd. A csíkszeredai kerékpáros akadémia alapítója hozzátette, hat év alatt rengeteget fejlődött az utánpótlás a kerékpársportban.
– Hat éve mint a Román Kerékpáros Szövetség elnöke indítottam el egy projektet, amely egyre sikeresebb és évről évre látszik a gyümölcse. 2013-ban Kolozsváron négy sportoló indult a gyerek országos bajnokságon, ma már közel százan állnak rajthoz az ob-n és a Románia-kupa-futamokon. A hat év alatt sikerült elérnünk azt is, hogy volt indulónk az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, az elmúlt hétvégén pedig a Talent of Belgrade az Europe nevű nemzetközi viadalon, ahol 65 kadét korosztályú sportoló vett részt, az első hatban végzett három romániai sportoló, közülük ketten, Novák Edvárd és Szász Dávid a csíkszeredai akadémia neveltje – tette hozzá Novák Károly Eduárd.
A csíki versenyről tavaly több klub is megelégedéssel távozott, mi több, elvitték a viadal jó hírét is. – Tavaly egy ukrán csapat indult a Novák Cycling Academy-kupán, idén ők újra itt lesznek, de még bejelentkezett két ukrán gárda, ami minket is meglepett. Jönnek még bolgár és magyar csapatok is, így három korosztályban népes lesz a nemzetközi mezőny. Ugyan pénteken dől el, végül hány sportoló is indul a nemzetközi viadalon, de az eddigi számításaink szerint negyven külföldi kerékpáros lesz a rajtnál – mondta Sebestyén Szabolcs. A kerékpáros akadémia vezetője hozzátette, újdonság idén, hogy az A kategóriás, azaz a 13-14 éves korcsoportos gyerekeket is bevonták a nemzetközi körforgásba, így ez a korosztály az országos bajnokság mellett a nemzetközi kupaviadalon is indul.
A gyerek országos bajnokság, illetve a kadét és ifjúsági Novák Cycling Academy-kupa futamait szombaton és vasárnap tartják. Az egyéni időfutamra a Csíkszereda – Csíkszentlélek – Csíkbánkfalva útszakaszon kerül sor szombaton, míg a vasárnapi mezőnyversenyt a Csíkszereda – Csíkbánkfalva – Csík­szentmárton – Akó-kapu – Csík­bánkfalva – Csíkszereda útvonalon tartják.
Szombaton a fent említett útszakaszt 9.40 és 15 óra között teljesen lezárják a közúti forgalom elől, ám a szervezők közlése szerint mivel külön időpontban indulnak a kategóriák, így időközönként a közlekedésrendészet felszabadítja az útzárat. – A tervek szerint 35-40 percenként a feltorlódott kocsisort elengedik a rendőrök, így az arra járó autósoktól előre is azt kérjük, legyenek türelmesek – mondta Sebestyén Szabolcs. Vasárnap csak időszakos forgalomkorlátozás lesz, így a szervezők arra kérik az autósokat, kövessék figyelemmel a motoros bírók utasításait.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek