vasárnap, november 29, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Százezrek tiltakozása

Folytatódnak a büntetőjog módosítása által kiváltott kormányellenes tüntetések a fővárosban és számos nagyvárosban, országszerte két-, talán háromszázezer ember vonult utcára.

Bukarestben a rendőrség hivatalos adatai szerint több mint százezer, sajtóbecslések szerint 150 ezer ember vonult szerda este a Győzelem térre, a kormány lemondását, a büntetőjog módosítására vonatkozó rendeletek visszavonását és előrehozott választásokat követelve. A tüntetés sokáig békésen zajlott, de aztán incidensek zavarták meg: a tömegből néhányan rátámadtak a kormány épületét védő csendőri alakulatra. Sajtóinformációk szerint a Rapid és a Dinamo szurkolócsoportjai kezdeményezték a támadást, a közelben lezajlott kézilabda-mérkőzésról érkező, 300-350 fős szurkológárdák petárdákkal, üvegekkel és kövekkel dobálták meg a csendőröket, illetve a tüntetők közé is petárdát dobtak. A tömeg zöme eközben azt kiabálta, hogy ellenzi az erőszakos cselekedeteket, a petárdák és füstbombák használatát. A csendőrök viszont a történtek után felhívást intéztek a tüntetőkhöz, hogy hagyják el a teret, ellenkező esetben feloszlatják a tömeget, mert a rendfenntartókat erőszak érte. Ezt követően könnygázt vetettek be és megkezdték az oszlatást.
Kolozsváron több mint 25 ezren tüntettek, 6-7 kilométeres menetoszlopban vonultak fel a belvárosban, azt kiabálva, hogy „Szégyen, szégyen, szégyelljétek magatokat!”, „Tolvajok!”, „Le a rendelettel!”, „Visszavonni!”, „Bocsánatot kérünk, hogy tanult emberek vagyunk!”, „PSD, vörös pestis!”. A tüntetés incidensek nélkül zajlott. Nagyszebenben több mint 20 ezer ember vonult az államfő ottani háza elé, és azt kiabálták: „Johannis velünk van!”. Sok ezer ember tüntetett Temesváron, Nagy­váradon, Marosvásárhelyen, Besz­tercén, Aradon, Brassóban, Jász­vásáron és Konstancán is.
Carmen Dan belügyminiszter szerint a szerda esti bukaresti zavargásokat követően 79 személyt állított elő a rendőrség, bűnügyi vizsgálatot indítva ellenük hatósági közeg bántalmazása és rendbontás miatt. Nyolc csendőr sérült meg, közülük hárman kórházba kerültek, négy tüntető szintén könnyebben megsérült, több személyt megbírságoltak. A történteket jelenleg ötven rendőr vizsgálja ki. A csendőrség hivatalos közleményben fejezte ki köszönetét azoknak, akik békésen tüntettek, és betartották a rendfenntartók utasításait. Ugyanakkor jelezték, képfelvételeket várnak a jelenlévőktől, amelyek segíthetnek a rendbontók azonosításában.
A tárcavezető továbbá azt is elmondta, szerda este Viorel Ștefu államtitkár és Bogdan Despescu rendőrfőnök SMS-t kapott a SRI egy tisztjétől, aki felhívta a figyelmüket, hogy a Győzelem téri tüntetők között olyan aktivisták lehetnek, „akik állandóan részt vesznek ilyen tevékenységekben”, illetve labdarúgóklubok szurkolótáborainak tagjai is feltűnhetnek. Mindezek mellett fenntartotta, hogy a SRI nem figyelmeztette a tárcát arról, hogy provokációkra lehet számítani a tüntetésen.
A SRI közleményéből az derül ki, hogy a szolgálat időben értesítette a rendfenntartó szerveket „azokról az információkról, amelyek a főváros központjában szervezendő nyilvános tiltakozó akciók megszervezésének szándékáról vagy ezek céljának megváltoztatásáról a birtokába jutottak”.
A PNL viszont a belügyminiszter lemondását kérte, amiért a tárcának alárendelt intézmények nem kezelték megfelelően a tüntetésen történt incidenseket. A párt ügyvivő elnöke, Raluca Țurcan továbbá azt mondta, a Liviu Dragnea vezette PSD „szervezett bűnbandává alakult”, „politikai kiskirályok érdekeit szolgáló célokra használja fel a parlamenti többséget és az állami intézményeket”, ezért kéri, hogy Dragnea mondjon le a képviselőházi elnöki tisztségéről.
Ha a belügyminiszter széke csak inog, más tárcavezetőé darabokra hullott: Florin Jianu, az üzleti környezetért, kereskedelemért és vállalkozásokért felelős miniszter bejelentette lemondását a Grindeanu-kormányból. „Nem dolgozom tovább a kormányban, mert így diktálja a lelkiismeretem. Elgondolkodtam azon, hogy mit lenne becsületes tennem (…), hogy miként fogok majd a gyermekem szemébe nézni. Azt mondom majd neki, hogy apja gyáva fickó volt, aki vállalt olyan dolgokat, amelyekkel nem értett egyet, vagy azt, hogy emelt fővel lépett ki (…)” – írta Facebook-bejegyzésében. A miniszter már a tüntetéseket kiváltó kormányülés estéjén megírta a szöveget, de nem tette közzé, abban reménykedve, hogy „egy jó gondolat hatására vagy az utcai tüntetések nyomására lesz elég tisztesség azokban, akik mindezt tették, hogy kijavítsák a hibáikat”.
Egyik államtitkárára ruházta át igazságügyi miniszteri hatáskörét február 7-ig Florin Iordache. A tárcavezető – aki egyben PSD-s parlamenti képviselő is – arra hivatkozott, hogy az állami költségvetés elfogadása miatt nincs ideje ellátni a feladatkörét. Megerősítette, hogy a hatáskör ideiglenes átruházásáról van szó, semmiképp sem a lemondásáról, és ez nincs összefüggésben azzal, hogy a Btk.-t és a perrendtartást módosító sürgősségi kormányrendeletet ő dolgozta ki és terjesztette a kormány elé.
Minden, a kormány tevékenységének aláaknázására irányuló kísérlet a romániai jogrend desta-
bilizálására tett próbálkozás „többé-kevésbé törvényes eszközökkel” – jelentette ki Liviu Dragnea. A pártelnök figyelmeztetett: a PSD korrekt úton nyerte meg a választásokat, a kormány legitim módon gyakorolja hatalmát, a jövőben is ezt tervezi tenni. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a belügyminisztérium és az ügyészség kinyomozza, „ki tervelte ki, szervezte meg és fizette az erőszakos akciókat” a szerda esti tüntetésen. Dragnea szerint a sajtó masszív félretájékoztató kampányt folytat a tüntetések fenntartása érdekében.
Az államfő tegnap azt közölte, az Alkotmánybírósághoz fordul a büntető törvénykönyv és a büntető perrendtartási módosításáról szóló kormányrendelet ügyében: a kormány, az igazságszolgáltatás és a parlament közötti alkotmányos jellegű jogi konfliktusra hivatkozva támadja meg a rendeletet. Klaus Johannis ugyanakkor bírálta a belügyminisztert és a csendőrséget a szerda estén történtek miatt.

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb