Százezer eurós tartozások az SZKC-nál

A székelyudvarhelyi elöljárók megbeszélése a helyi vállalkozókkal
76

Hétfőn hivatalosan is bejelentette a Székelyudvarhelyi KC férfi kézilabdacsapata, hogy kiszállnak a román bajnokságból és megszüntetik a klubot. Az elmúlt héten ugyan voltak próbálkozások, hogy az egyesületet megmentsék, de annak óriási tartozásai vannak, amelyre nem sikerült a gyors határidők miatt megoldást találni.

A székelyudvarhelyi elöljárók megbeszélése a helyi vállalkozókkal

Alig egy héttel a Székelyud­varhelyi KC férfi kézilabdaklub alapítójának és egyben elnökének – dr. Verestoy Attila – halála után klubja is megszűnt. Minderről tegnapi lapszámunkban számoltunk be. Az okokat keresve igyekeztünk felvenni a kapcsolatot a klub vezetőségével, de mindhiába. Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalához fordulva sikerült megtudni, hogy a klub hatalmas adósságokat – 400 ezer euró – halmozott fel, és hiába igyekeztek megoldást találni a klub további működésére, a szűk határidők miatt ez lehetetlen volt. Szűk, hiszen holnap az SZKC a listavezető Bukaresti Steaua otthonában kellett volna szerepeljen.
Továbbá választ kaptunk arra is, hogy mi lesz a kézilabda-akadémia sorsa. Ezt a polgármesteri hivatal egy városi sportklub létrehozásával igyekszik megoldani. Minderről közleményt bocsátott ki a polgármesteri hivatal, amelyet az alábbiakban változtatás nélkül közlünk.
Az SZKC játékosai szabadon igazolhatóvá váltak, és már van, aki a szerdai átigazolási határidő lejárta előtt csapatot talált magának. Radu Cristian Ghiță Tordán, Milorad Krivokapics Gyöngyösön, míg az SZKC saját nevelésű játékosa, Csog Vencel a Konstancai HC-ban folytatja. Egyes fővárosi lap­információk szerint Uros Vilovszki a Nagybányai Minaurhoz tart, akárcsak Milas Dragas. A többiekről egyelőre nincs információ.

[box type=”shadow” ]Közlemény

Az SZKC megszűnésével kapcsolatos sajnálatos hírre az alábbi tájékoztatást szeretnénk közzétenni:

– Az elmúlt napokban a székelyudvarhelyi városvezetés nagyon sok időt és energiát áldozott arra, hogy az SZKC első osztályú felnőtt nemzeti ligás kézilabdacsapatát megmentse, az ott kialakult áldatlan anyagi állapotok ellenére.
– A klub vezetősége a múlt hét végén mutatta be a városvezetésnek az SZKC kialakult anyagi helyzetét, amely szerint közel 400 ezer eurós tartozás halmozódott fel a játékosok ki nem fizetett fizetéseiből, valamint egy jelentős adótartozásból a pénzügy felé.
– Ekkor szembesültünk azzal a ténnyel, hogy az adótartozások miatt napok kérdése az SZKC bankszámláinak zárolása, ennek ellenére Székely­ud­var­hely polgármestere és a városvezetés a helyi vállalkozók összehívásával próbált utolsó pillanatban is megoldást találni a csapat megmentésére. A számlák zárolása a magyarországi támogatás fogadását is lehetetlenné teszi.
– A rövid határidő és a szükséges összeg óriási nagysága miatt a felajánlott támogatási összegek nem voltak elegendők a felnőtt kézilabdacsapat megmentéséhez.
– Székelyudvarhely önkormányzatának nem áll módjában törvényes keretek között átvállalni egy magán sportklub adósságait. Az előző években is biztosított jelentős nagyságú pályázati támogatásunk sem lenne elegendő ebben az évben egy ilyen mértékű adósság kiegyenlítéséhez.
– A jelenlegi helyzet ismeretében a városvezetés célja a székelyudvarhelyi kézilabda további felkarolása és támogatása, amelyhez jelentős mértékben hozzájárul a tavaly év végén megítélt magyarországi támogatás, a város saját hozzájárulása, valamint a helyi vállalkozók felajánlásai. Ennek feltételeit immár egy új, a székelyudvarhelyi önkormányzat által létrehozott, városi sportklub keretei között szeretnénk megteremteni.
– Azon dolgozunk, hogy a lehető legrövidebb időn belül a kézilabda-akadémia, székelyudvarhelyi központtal indíthassa tevékenységét, melynek keretében a kézilabda iránt érdeklődő gyerekek, fiatalok, valamint a sportág szakemberei folytathatják tevékenységüket.
– Hisszük, hogy néhány év múlva székelyföldi játékoskerettel újra egy versenyképes felnőttcsapattal büszkélkedhetünk majd.

Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala
Székelyudvarhely, 2018. január 30.

[/box]

HN-összeállítás

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.