Száz csíkszeredai már élt a lehetőséggel

78

Idéntől a csíkszeredai lakosok is elkerülhetik a sorbaállást a helyi adók és illetékek kifizetésekor, ugyanis az önkormányzat teljes körű szolgáltatást nyújt az Elektronikus Kifizetések Országos Rendszerén keresztül. A tegnapi sajtótájékoztatón Ţiriac Rodica, a városháza adó- és illetékosztályának vezetője, valamint Csiszér András informatikus a rendszer működését ismertette.

online_adofizetes_HNP_0839_LR

Romániában 2011 óta működik az Elektronikus Kifizetések Országos Rendszere (SNEP), amelyhez minden közigazgatási egységnek csatlakoznia kell. Ám országos szinten a 3200 polgármesteri hivatalból mindeddig 236 csatlakozott az online adófizetési rendszerhez, de közülük is mindössze 83 nyújt teljes körű szolgáltatást. Immár Csíkszereda is e szűk körhöz tartozik, de szerencsére a megyéből nem egyedüliként. Hargita megyéből eddig ugyanis 34 település tette lehetővé az online adófizetést, a legtöbb felhasználó – szám szerint 344 – eddig Székelyudvarhelyről regisztrált.
Csíkszeredában az idéntől vált elérhetővé az online adófizetés, az elmúlt időszakban csiszolták, tesztelték a rendszert – mondta el tegnap Antal Attila, Csíkszereda megbízott polgármestere. Az elöljáró szerint a rendszer egyik előnye, hogy nem kell sorba állni, így a számítógép előtt ülve otthonról, késő este, vagy akár külföldről is ki lehet fizetni a helyi adókat. Úgy véli, a júniusi adóbefizetési határidőig még sokan élnek a lehetőséggel.
Csíkszeredából eddig 110-en regisztráltak a rendszerbe, és 96 kifizetés történt az elmúlt időszakban összesen több mint 4 ezer lej értékben – mondta el Csiszér András (képünkön). Persze, ez még csak a kezdet. Kifejtette, a rendszerhez két módon lehet csatlakozni: vagy a polgármesteri hivatalban kell kitölteni egy űrlapot, s ezt követően postán keresztül kapják meg a belépéshez szükséges információkat, vagy március 25-től lehetőség van a belépési kódot online felületről is igényelni a ghiseul.ro oldalon a Vreau cont menüre kattintva. Hangsúlyozta, az e-mailben vagy postai úton kapott jelszót az első csatlakozáskor kötelező megváltoztatni, ezt követően pedig a felhasználó már láthatja, van-e hátraléka, vagy mire mennyi adót kell fizetni, és azt – az online áruházakhoz hasonló módon – ki is tudja egyenlíteni. A sikeres tranzakcióról e-mailben kap a felhasználó fizetési bizonylatot. További előnye a rendszernek, hogy ezen keresztül akár a forgalmi büntetéseket is ki lehet fizetni, igaz, ez esetben szükség van a jegyzőkönyv lefényképezett, vagy scannelt változatára, és az adatokat be kell írni róla. Az online adófizetés a felhasználók számára ingyenes, a különböző kezelési költségeket a csíkszeredai polgármesteri hivatal állja.
Ugyanakkor a rendszer hátránya, hogy egyelőre azon bankok kártyáival, amelyek nem a 3D Secure szabvány alapján hitelesítik az átutalásokat, nem lehet fizetni. Ezek a Bancpost, a Carpatica, a Millenium és az ING Bank.

Háromszéki Eszter

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.