„Szavatolt” külföldi nyaralás

A miniszter nem siette el a dolgokat

74

A múlt esztendő augusztusában jelent meg és szeptember 2-től vált hatályossá az utazási szolgáltatásokra és a társult utazási csomagokra vonatkozó 2018/2-es kormányrendelet. Akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy annak meghozatalára a kormány rákényszerült, egyrészt annak okán, hogy az utóbbi esztendők folyamán az utaztatási/turisztikai szektorban bekövetkezett egyes „befuccsolások” heves elégedet­lenséget váltottak ki egyszersmind anyagi gondokat okoztak az érintett turistáknak. Másrészt pedig annak okán, hogy a hazai jogalkotásba is be kellett építeni az Európai Parlament és Tanács vonatkozó 2015/2302-es irányelvét.

Egy merőben új jogszabályról volt/van szó, amely révén a kormány, a szaktárca arra kívánta rábírni, pontosabban kötelezni a turisztikai szolgáltatókat, hogy az üdülés céljából külföldre utazók „biztonságos” nyaralását és hazautaztatását szavatolják. Egyébként Bogdan Trif turisztikai miniszter nagy reményeket fűzött ennek a kormányrendeletnek a gyakorlatba ültetéséhez, kijelentve, hogy annak révén majd kikerülnek a képből a kétes hátterű vállalkozások, azaz megtisztulna a piac. Ilyen vagy ehhez hasonló reményt bárki megfogalmazhat egy jogszabály kapcsán, de ahogy mondani szokták „a puding próbája az evés”, ez esetben a kormányrendelet előírásainak a tényleges gyakorlatba ültetése, ám annak szeptember 2-i hatályba lépésekor nem állt rendelkezésre a szükséges „eszköz”. Nevezetesen maga a konkrét eljárás. Azt a „reménykedő” tárcavezetőnek, Bogdan Trifnek kellett volna jóváhagynia…

Jócskán megkésve

Nem véletlenül használtuk a múlt időt, mert a 2018/2-es kormányrendelet 28-as szakasza értelmében 2018. november 1-jéig kellett volna jóváhagyni miniszteri rendelettel a garantálási és kártérítési eljárásokat. Számolva ezzel az előírással a kormányrendeletben az is szerepelt, hogy a megelőzően megkötött biztosítási kötvények lejártának időpontjáig kell megújítani a licenceket, de nem később, mint 2018. december 31. Ez utóbbi időpontot bizonyára azért rögzítette a kormányrendelet, mert 2018. november 1-jétől már az új garantálási és kártérítési eljárásokat kellett volna alkalmazni. Igen ám, de november 1-jéig az a fránya rendelet nem jelent meg, sem pedig december 1-jéig, sőt 2019. január 1-jéig sem. (Egyébként lapunkban még a múlt esztendő szeptemberében ismertetve a szóban forgó kormányrendeletet utaltunk arra, hogy az pusztába kiáltott szónak bizonyulhat, ha nem jelenik meg határidőre a gyakorlatba ültetés eszközét képező miniszteri rendelet, s ennek az ügynek fontosságára utólag is többször visszatértünk.) Tény, hogy a minisztériumnál nem siették el a dolgokat, és mondjuk ezt annak okán, hogy a már említett eljárást jóváhagyó miniszteri rendeletet, a 2019/156-os január 15-én keltezték, a Hivatalos Közlönyben pedig csak január 30-án jelent meg, s következésképpen az február 2-től vált hatályossá. (Mindezen összefüggésben utalnunk kell arra is, hogy a szóban forgó időponttól hatályon kívül helyeződött a turistáknak a turisztikai ügynökség fizetésképtelensége vagy csődje esetében való biztosítására vonatkozó utólag módosított és kiegészített 2001/235-ös rendelet.) Egy jobbára technikai jellegű eljárásról van szó, nevezetesen azon összegek garantálási eljárásairól, amelyeket az utazók (a turisták) fizetnek ki az utazási szolgáltatási csomagokkal/az asszociált utazási szolgáltatásokkal kapcsolatosan, amennyiben a turisztikai ügynökség fizetésképtelenné válik. Ugyanakkor jóváhagyódtak a turisták kártalanítási eljárásai is. Anélkül, hogy részletekbe bocsátkoznánk utalhatunk arra is, hogy az eljárások szem előtt tartják a Polgárjogi Törvénykönyvre vonatkozó 2009/287-es törvénynek a kezességvállalásra, a garantálásra vonatkozó előírásait is. Továbbá taglalja a garantálási eljárást, a fizetésképtelenség esetén szükségeltetett biztosítási kötvényt, illetve banki garancialevelet. Ugyanakkor a rendelet egyik melléklete tartalmazza a turisztikai csomagok garantálási alapja megszervezésére vonatkozó elveket is.

Most, hogy működőképessé vált teljes egészében a kormányrendelet minden egyes előírása, valóban lehet beszélni a biztonságosabb vagy legalábbis annak tűnő külföldi nyaralásról. A potenciális külföldre utazó vendégek egy turisztikai csomag megvásárlása során arra kell figyelmesek legyenek, hogy érvényre jutnak-e az általa aláírt aktákban a garantálási és kártérítési eljárásokra vonatkozó előírások és az utaztató tiszteletben tartja-e a 2018/2-es kormányrendelet által előírt információközlési eljárást.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek