2021, január 20, szerda.
custom_html_banner1

Szavalnak, dalolnak és játszanak

Három vidéki településen is ifjúsági vetélkedőket rendez Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont. Gagyban ma vers- és prózamondó verseny, Bögözben népdaléneklési vetélkedő zajlik, holnap pedig Farkaslakán a gyermekszínjátszó csoportok találkoznak.

Vetélkedő Gagyban. Kilenc település versenyzik ma Fotó: Hagyományőrzési Forrásközpont
Vetélkedő Gagyban. Kilenc település versenyzik ma Fotó: Hagyományőrzési Forrásközpont

Ma tartják a Móra Ferenc vers- és prózamondó versenyt Gagyban, ahol a falu és a környék fiataljai állnak színpadra. Huszonkettedik éve, hogy a népszerű íróról elnevezett helybéli iskola és a Móra Ferenc Alapítvány tehetségkutató céllal megszervezi ezt a versenyt, életkor szerinti kategóriák, illetve műfajok szerint díjazva a legjobbakat. A Bán József tanítóról elnevezett, nemrég teljesen felújított kultúrotthonban 10 órakor kezdődik a rendezvény, a díjkiosztó a déli órákban lesz. Közel harminc versenyző nevezett be Rugonfalváról, Kissolymosból, Csekefalváról, Szentábrahámról, Firtosmartonosból, Küsmödről, Etédről, Kőrispatakról és természetesen helyből, akik – előzetes válogatókon kitűnve – településüket és iskoláikat képviselik.
Ugyancsak ma zajlik az Elindultam szép hazámbul elnevezésű népdalvetélkedő Bögözben, ahol a helyi iskola, a Wass Albert Egyesület és a Bögöz Községért Egyesület közös szervezésében több éve díjazzák a jó hangú fiatalokat. Idén a magyarországi Ágasegyházáról és a Kolozs megyei Harasztos szórványtelepülésről is beneveztek a megmérettetésre, összesen mintegy 80 jelentkezőre számítanak. A vetélkedőt Sinka Ignác zenetanár kezdeményezte tíz éve, és fő célja a népdaltanulás serkentése a versenyen való részvétellel. A bögöziek szívesen emlékeznek a délvidéki, Kupusztina testvériskolájából benevezett Csizmadia Annára, aki a vetélkedő után nemsokára a Fölszállott a páva verseny Kárpát-medencei győzteseként lett ismert. Tíz órakor a résztvevők körmenetben vonulnak az iskolától a helyi kultúrotthonig, fél tizenegytől köszöntőbeszédek hangzanak el, majd megkezdődik a verseny, délután két órakor zajlik a kiértékelő és a díjazás.
Farkaslakán holnap délelőtt 9 órától rendezik meg a gyermekszínjátszó-találkozót, melyre több helyi és környékbeli csoportot meghívtak. Többéves múltja van már ennek a rendezvénynek is, melynek helyi szervezője a Tamási Áron Alapítvány és a Farkaslaka nagy szülöttje nevét viselő tanintézet. Az alapítvány elnöke, Hadnagy Jolán óvónő elmondta: idén látszólag mérsékeltebb a részvételi szándék, ami egyrészt annak tulajdonítható, hogy az iskolás korosztályú tanulók több környékbeli versenyre is készültek párhuzamosan. A színjátszó csoportok a Tamási Áron Művelődési Házban mutatják be előadásaikat.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,320RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb