Szász Endre-tárlat

66

A világhírű Szász Endre képzőművész alkotásaiból nyílt tárlat a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeumban. A megnyitón elhangzott, a művésznek gyergyói kötődése is volt.

Első alkalommal állították ki Szász Endre munkáit Gyer­gyó­szentmiklóson, a miskolci Hermann Ottó Múzeum és a Csíki Székely Múzeum jóvoltából érkezett meg a tárlat a Tarisznyás Márton Múzeumba. A megnyitón elhangzott, a huszadik század kiemelkedő művésze számára nem volt idegen Gyer­gyó­szentmiklós. Csergő Tibor múzeumigazgató elmondta, a csíkszeredai születésű művész a gyergyó­szentmiklósi gimnáziumba járt egy ideig.
Dr. Tóth Arnold, a Hermann Ottó Múzeum igazgatóhelyettese azt mondta, Szász Endre sok vidéken megfordult, életútja összeköti a Kárpát-medence különböző tájait, és azzal, hogy külföldet is megjárta, a Kárpát-medencei magyarságot köti a világhoz.
Az alkotó gondolatvilágáról, a képek mondanivalójáról a kiállítás kurátora beszélt. Pirint Andrea mű­vészettörténész kiemelte, a festőművész munkássága nemcsak a magyarok számára fontos, hiszen távoli országokban is nagy népszerűséget szerzett. Megjegyezte, külföldön töltött évei során, mindig fontosnak tartotta elmondani, hogy ő Magyarországról érkezett.
A tárlat március közepéig látogatható Gyergyószentmiklóson, majd Székelyudvarhelyen és Sepsiszentgyörgyön is bemutatják.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek