Szárnyald túl magad!

23

Figyelem magamat, az iskolásokat, a munkálkodókat. Mikor látom, hogy mennyivel több lehetne az élet jobb hozzáállással, akkor a Kolosszei levél sorait olvasom két fordításban:
1.„Szolgák, engedelmeskedjetek mindenben test szerinti uraitoknak! Ne látszatra szolgáljatok, mintha emberek kedvét keresnétek, hanem egyenes szívvel az Úr félelmében!”
2. „Szolgák, tegyétek meg, amit földi uraitok parancsolnak, és ne csak a minimumot tegyétek, amit elvárnak tőletek. Adjátok a legjobbat, a legtöbbet, ami tőletek telik.” (Kol 3,22)
Szeretnél többet kihozni a munkádból, iskolába járásodból? Ha azt szeretnéd, hogy a munkádat Isten megáldja, akkor túl kell szárnyalnod az elvárásokat. Nem számít, hogy mi a feladatod, lehetsz szakiskolás, kamionsofőr, ügyvéd, szakács vagy tanító… Az életünk kézikönyve, a Szentírás arra kér, tégy többet, mint a minimum, ne csak annyit, amit még éppen elnéznek neked.
Miért? Valaki számomra motiválóan fogalmazta meg e kérés titkát:

Sokat számít a lelkesedés!
Istennek dolgozol valójában!
Koncentrálj a jellemed fejlődésére!
Emberekkel dolgozol együtt – törődj velük!
Remekelj! – szárnyald túl az elvárásokat!

Isten azt akarja, hogy menj túl azon, ami megszokott, múld felül azt, amit megkövetelnek tőled. A mai igénk azt mondja, hogy szárnyald túl a főnököd elvárásait, szárnyald túl a vevőid elvárásait. Az ilyen munkát megáldja Isten. Örömödre fog szolgálni a jó hozzáállásod!
A középszerűség kultúrájában élünk. Hányszor panaszkodunk a silány munka, a rossz kiszolgálás, a gyenge minőség miatt? Olyan sok ember van, aki csak eltölti az idejét, épp csak teljesíti a minimum követelményeket, a lehető legkisebb erőfeszítést teszi, nem töri magát.
Ezek a rossz hírek, de a jó hír, hogy ez nagyon megkönnyíti, hogy kitűnj a munkában. Bármikor dicsekedhetsz a munkáddal, ha elhatározod, hogy többet teszel, mint amit elvárnak. Csúcsra emelkedhetsz, mint a szárnyaló sas.
Hasonlítgatás nélkül sikeres lehetsz. Kétféle büszkeség van. A Szentírás azt mondja: „Mindenki a saját tetteit vizsgálja meg, és akkor csak önmagára nézve lesz dicsekedni valója, és nem másra nézve.” (Gal 6,4) Látjátok a különbséget? Az egyik fajta büszkeség önközpontú, másokhoz hasonlító, amikor megpróbálod magadat mások fölé emelni. Ez a büszkeség önző, sokszor torz – mások megalázásával, leértékelésével. Büszke lehetsz azonban, ha magadat önmagadhoz hasonlítod, és fejlődést tűzöl ki célul és fejlődést mutatsz fel (elsősorban magadnak és magad miatt).
Sőt, a személyes büszkeségen túl, nekünk azért kell többet teljesítenünk a munkánkban, mert mi Jézus Krisztust képviseljük a körülöttünk levők számára, és Jézus azt mondja: „Ha valaki egy mérföldnyi útra kényszerít, menj el vele kettőre.” (Mt 5,41) Tégy többet, mint amit elvárnak tőled, és figyeld, amint Isten megáldja.

László Rezső plébános

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek