Szárhegyen tartja éves sajtós rendezvényét a MÚRE

Újonnan alapított díjat is átadnak

67

Idén újra Gyergyószárhegyen találkoznak a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) tagjai az év legfőbb sajtós rendezvényén október 4–6. között. A tisztújító közgyűlés mellett kerekasztal-beszélgetés, könyvbemutatók és alternatív programok is lesznek a hétvégén. A szombati díjátadó ünnepségen a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ által alapított Pro Cultura et Arte elismerésben részesítenek egy arra pályázó újságírót.

Kolcsár Béla és Gáspár Sándor. Rangos eseményre készülnek fotó: Boncina-Székely Szidónia

Többéves kihagyás után tavaly tért vissza Szárhegyre a MÚRE rendezvénye: a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központtal kialakított együttműködés eredménye közös programokban és egy új díj alapításában is megmutatkozik.
Olyan újságírókat szeretnénk díjazni, akik az elmúlt időszakban megjelent írásaikban kiemelten foglalkoznak és tesznek az erdélyi magyar kultúra és művészet tényszerű bemutatásáért és népszerűsítéséért. Mindezt olyan nyelvezetet használva, amely építi a közbeszédet és a közízlést – mondta el sajtótájékoztatón Kolcsár Béla, a központ vezetője és a díj létrehozásának kezdeményezője.
– A Pro Cultura et Arte díjat egy, az írott sajtóban dolgozó újságírónak adja át az erre a célra kijelölt zsűri. A későbbiekben szeretnének változtatni a kiíráson, hogy az audio­vizuális médiában dolgozóknak is lehetőséget biztosítsanak a pályázásra – tette hozzá az intézményvezető.
– A találkozó programjában a közgyűlés összehívása az első pont: megtörténik az új elnök és igazgatótanács választása, ez utóbbival kapcsolatban szerkezeti átalakítás is történhet, amennyiben felmerül az igény. A gyűlés fontos témája ugyanakkor a Sajtónk és nyelve vitaindító és kerekasztal-beszélgetés, hiszen állandó téma, hogy milyen nyelvhasználattal állunk a nagyközönség elé. A köznyelvet a sajtó nyelve is befolyásolja, így lehet némiképp javítani, módosítani az állapotokon – mondta a rendezvény kapcsán Gáspár Sándor, a MÚRE alelnöke.
A kerekasztal-beszélgetésre szom­baton délelőtt 10 órától kerül sor, majd – az előző évek hagyományát folytatva – bemutatják a MÚRE-tagok idén megjelent könyveit. Délután alternatív programokon vehetnek részt a vendégek: a község értékeit vezetett sétán mutatja be Kolcsár Béla, illetve szekeres kirándulás is lesz Güdücre, ahol gyógynövényekkel lehet majd ismerkedni.
Szombaton este fél 7-től a MÚRE-nívódíjak, valamint a Pro Cultura et Arte díj átadásával zárul a rendezvény.

Boncina-Székely Szidónia

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek