Szárhegy a virágkarneválon

Számos hozadéka van a vendégeskedésnek

202

A Halápon a Gyermekekért Köz­hasznú Egyesület vezetője, Be­rekméri Dalma kereste meg aján­latával Gyergyószárhegy pol­gár­mesterét, Danguly Ervint: a település bemutatkozhatna a Debreceni Virágkarneválon. Negy­venfős szárhegyi küldöttség vett részt a többnapos rendezvényen. A különböző kiállításokon át a szárhegyi káposztáig mindent bemutattak, elmondásuk szerint pedig az élmény mellett egyéb fontos hozadéka is van a vendégeskedésnek.

Bemutatkozás. Szerették Szárhegyet Debrecenben Fotó: Lukács Géza

Szárhegy Debrecenbe költözött – fogalmaztak a virágkarneválon részt vevő gyergyói település küldöttségének tagjai, a kijelentés pedig nem is áll messze a valóságtól, hisz majdnem minden a hajdúsági városban volt, ami szárhegyi jellegzetességnek számít.
Településbemutatót tartottak, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ grafikai kiállítással jelent meg a rendezvényen, a népművészeti tárlaton szárhegyi falvédőket tekinthettek meg az érdeklődők, a gasztronómiai kínálatból pedig nem hiányozhatott a töltött káposzta és a rigófüttyleves.
Főként az úgynevezett Magyar Udvarban volt a szárhegyiek székhelye, ahol a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gondozásában élő gyermekek színdarabbal szórakoztatták a közönséget, a Karmazsin Népi Együttes pedig zenével és tánccal szórakoztatta a nagyérdeműt.
Lukács Géza szárhegyi termelő egyrészt a gasztronómiai és zöldségtermesztési vonalon mutatta be a települést, másrészt – a Gyergyói Fotóklub tagjaként – fényképtárlatot rendezett Debrecenben, az anyagot a klub tagjaival közösen állította össze.
A kiállítás egyébként szeptember 5-ig látogatható a DMK Belvárosi Közösségi Házban, a falakon pedig Erős Zoltán, Hadnagy László, Lu­kács Géza, Jakab Lóránt, Munzlinger Attila, Munzlinger Noémi, Mincsor Szabolcs és Bartalis Előd felvételei láthatók.
– Amikor raktuk ki a képeket, már akkor megjegyezték, hogy milyen szép helyen lakunk – mondta lapunknak Lukács Géza, hozzátéve, arra hívták a kiállítás látogatóit, hogy ne csak a fényképeken, hanem lehetőségeik szerint majd élőben is tekintsék meg Szárhegyet.
A látogatásuk hozadékát a turizmusban látja Lukács Géza, és ugyanerre világított rá Danguly Ervin polgármester is, mondván, számos új kapcsolat született Debrecenben.
– Olyan rendezvénynek lehettünk a részesei, amely talán Európában is egyedinek számít. Örülünk, mert nagyon sokan kíváncsiak voltak a településünkre, rengetegen rákérdeztek, hogy kik vagyunk, és honnan érkeztünk – fogalmazott lapunknak a településvezető, hozzátéve: többen meg is megjegyezték, hogy mindenképp ellátogatnának a Szárhegyi Káposztafesztiválra.
Danguly szerint rendkívül sikeresnek bizonyult a bemutatkozás, és meghívás esetén máshol is szívesen megismertetik a településüket.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.