péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Szánkóbaleset téli útviszonyok között

Egész hétvégén téli útviszonyok között zajlott a közlekedés Hargita megyében, de az illetékesek szerint sehol nem okozott fennakadást a havazás és a fagy. Egyetlen közúti balesetet jelentettek: vasárnap egy 24 éves, szánkózó férfi sérült meg Gyer­gyóremetén.

Forró teával kínálnak a csendőrök egy hajléktalant a csíkszeredai állomáson

Téli útviszonyok között, de akadálymentesen zajlott a hétvégén a közlekedés Hargita megyében – mondta egybehangzóan a megyei utak téli útgondnokságának diszpécsere, valamint a Csíkszeredában a hóeltakarítással megbízott Eco-Csík Kft. igazgatója, Pál Tamás.
Az igazgató arról számolt be, hogy nehéz hétvége állt mögöttük, hiszen amikor három napig folyamatosan havazik, sokkal több munkát jelent fenntartani a járhatóságot, mint amikor egyszerre hull 30 centiméter hó. Hozzátette, Hargitafürdőn körülbelül 15 centiméternyi hó hullott, míg a városban 3-5 cm. A három nap alatt 86 tonna sót és homokot szórtak szét, valamint 2000 liter kalcium-kloridot használtak a csúszásmentesítésre.
Hasonlóan sok munka akadt az országutakon is. A Közlekedési Minisztérium honlapján elérhető jelentés szerint Csíkszereda vonzáskörzetében egyetlen éjszaka – vasárnapról tegnapra virradóan – 30 jármű 400 tonna csúszásgátló anyagot szórt szét a 11B, 12, 12A, 12C, 13A, 13B, 13C és 15-ös országutakra. Ennek ellenére tegnap reggel még 1-3 centiméteres hóréteg borította a 11B országút Kézdivásárhely–Csíkkozmás közötti szakaszát, a 12A országút Csíkszereda és Gyimesközéplok közötti szakaszát, a 12C országút Gyergyószentmiklós–Gyilkos-tó közötti szakaszát. A 13B országút Parajd és Gyergyószentmiklós közötti szakaszán egy centiméteres hóréteg nehezítette a közlekedést, hasonlóan a Székelyszentlélek–Héjjasfalva közötti a 13C országúthoz, valamint a Maroshévízről Neamț megye felé vezető 15-ös és a 12-es országút Málnás és Salamás közötti szakaszához.

Szánkózásból baleset
Gheorghe Filip, a Hargita Megyei Rendőr-felügyelőség szóvivője elmondta, a hétvégén az útviszonyoknak megfelelően közlekedtek a járművek Hargita megyében, így nem történt baleset, egy kivétellel: Gyergyóremetén az Új utcában autó után kötött szánkón ült egy 24 éves szárhegyi férfi, amely egy kanyarban kisodródott, és a szemből szabályosan közlekedő gépjárművel ütközött. A 24 éves férfi súlyos sérüléseket szenvedett.
A Hargita megyei csendőrök pedig az otthontalanokra is gondoltak a mínuszokban: éjszakánként forró teát osztottak azoknak a csíkszeredai hajléktalanoknak, akik nem húzódtak be a szálló melegedőjébe.

Hótologatás oda-vissza
Vasárnap egy olvasónk jelezte, hogy Zöld Péter utcai idős szomszédja kötelességtudóan eltakarította a háza előtti járdáról a havat, azonban az arra járó hókotró visszatolta azt a járdára. A problémával kapcsolatban Pál Tamás elmondta, a magánházak övezetében a hókotró sebességét a minimálisra csökkentik annak érdekében, hogy minél kevesebb havat toljanak vissza, de más megoldást nem tud mondani, hiszen kötelességük az úttestről a hó eltakarítása.
Szőke Domokos alpolgármester kérdésünkre kifejtette, azokban az utcákban – mint például a Brassói vagy a Rét útja –, ahol az útügy végzi a hóeltakarítást, nincs ráhatásuk a hókotrók munkájára, viszont az Eco-Csíkkal kötött szerződésbe belefoglalták, hogy az autó sebességét csökkentsék azokon a területeken, ahol közel van a járda. Aki ennek ellenére hasonló problémát tapasztal, éjjel-nappal bejelentést tehet a városháza 0266–315120-as telefonszámán.
Veres Csaba, a városháza városellenőrzési és kényszervégrehajtó irodájának vezetője elmondta, idén még csak figyelmeztették azokat a tulajdonosokat, akik nem takarították el a havat a járdáról, egyelőre nem kellett büntetést kiróniuk. Kifejtette, a havazás után 1-2 nappal kiküldik munkatársaikat, és ahol nincs eltakarítva a hó, figyelmeztetik a tulajdonost. A havazástól számított harmadik naptól büntetnek. Hozzátette, arra ritkán van példa, hogy valaki ne akarja eltakarítani a havat, gyakoribb, hogy elutaznak a tulajdonosok vagy idősek, ilyen esetekben pedig a városgazdálkodási osztály szociális munkásokat küld a helyszínre. Ugyanakkor abszurdnak nevezte azt a lehetőséget, hogy valakit úgy büntessenek meg, hogy láthatóan eltakarította korábban a havat, csupán a hókotró visszanyomta azt.

Csúszásgátlás – de mivel?
Szilveszter Szabolcs környezet­mérnököt, a Sapientia – EMTE oktatóját arról kérdeztük, hogy milyen módszerek vannak a csúszásmentesítésre, és ezek közül melyik a legkevésbé ártalmas a környezetre. Elmondta, hogy a legolcsóbb, ezért a legelterjedtebb, viszont a legkárosabb a só, ami lassítja a fák növekedését, sőt a fiatalabb fakérges növényzet el is pusztulhat a hatására, emellett korrodálja a járókelők csizmáját, valamint a kutyatappancsokat is marja, károsítja a járművek alvázát és gumiabroncsait, tönkreteszi az úttestet és a vasbeton építményeket is – sorolta a káros hatásokat. Hozzátette, vizes sóoldatot, sót csak –7 Celsius-fokig javallott alkalmazni, hiszen ennél alacsonyabb hőmérsékletnél már megfagy, és nincs hatása – ezért keverik homokkal.
Az Európai Unióban a kalcium-magnézium-acetát kezdett elterjedni. Ez a vegyület azért előnyös, mert ha a magnézium és a kalcium bemosódik a talajba, jótékony hatása van a növényekre, valamint megköti a szálló por egy részét – ellentétben a sóval –, és –25 Celsius-fokon is hatékony. A hátránya, hogy jelentősen drágább, mint a só, ezért nem terjedt el még nálunk.
Járdákon és kertes családi házaknál egyáltalán nem javallott a só használata – mondta a környezetmérnök, Németországban például teljes mértékben tilos a sózás, és csak a nagyon veszélyes útszakaszokon használnak sót. Ugyanakkor kitért arra, hogy Svédországban nem is használnak semmit, csupán letakarítják az utakat a hótól, és azáltal, hogy az autók nem fekete aszfalton közlekednek, amelyeken lehetnek jeges részek, hanem havon, fokozottan elővigyázatosak a sofőrök, és csökkentik az autó sebességét.
Ökológiai megoldásként családi házaknál csúszásmentesítre a mechanikus tisztítást javasolják lapáttal vagy hótörővel, de használható faforgács, fahamu, sóder, homok és gránitkőzúzalék is.

Háromszéki Eszter

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb