kedd, december 1, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Szándékos gyújtogatás Csomortánban: Erdőtűz keletkezhetett volna

Két fát gyújtottak meg szándékosan vasárnap délután a csomortáni közbirtokosság tulajdonában lévő erdei legelőn. A tüzet egy arra járó motoros észlelte, aki azonnal értesítette a helyi önkéntes tűzoltócsapatot. A gyújtogatók felderítése és felelősségre vonása érdekében eljárást indítanak a hatóságoknál.

Önkéntes és hivatásos tűzoltók vettek részt az oltásban. A gondatlanság ára

Szándékosan okoztak tüzet vasárnap délután Csíkcsomortán Szilosi részén és Szőrcse pusztáján. A lángokat egy környéken motorozó önkéntes tűzoltó vette észre, aki azonnal értesítette a helyi önkéntes tűzoltók csapatát. A közelben kiránduló biciklisek a 112-es segélyhívó számon jelentették az esetet.
Csíkpálfalva polgármestere, Ferencz Csaba lapunknak elmondta, hogy a helyszínre tíz önkéntes csomortáni, illetve öt hivatásos csíkszeredai tűzoltó érkezett, hogy megfékezzék a lángokat. Először körbeföldelték, majd vízzel locsolták az égő csutakokat.
– Az erdész szerint ez egy új falopási technika, az elkövetők ugyanis először meggyújtják a fa törzsét, majd, ha a tűz észrevétlen marad, elszállítják a kidőlt farészt. Már tavaly is történt ilyen eset, akkor a tüzet ugyancsak az arra járó motorosok segítségével oltották ki – nyilatkozta Ferencz Csaba.
A polgármester arra is rámutatott, hogy jelen esetben az avar meggyúlásával jelentős erdőtűz is keletkezhetett volna, az egyik fa már ki is dőlt, mire odaértek elhárítani a veszélyt. A közbirtokosság bűnügyi feljelentést fog tenni ismeretlen tettes ellen, hogy kiderítsék, ki áll a tűzeset mögött, illetve megakadályozzák a jövőbeli szándékos gyújtogatást. A csomortáni erdész az erdészeti hivatalt is értesítette az esetről, a járőrözők fokozott figyelmét kérve ezeken a területeken. Hétfőn reggel a közbirtokosság újra ellenőrizte az érintett térséget.
– Ezúton is köszönjük az arra kiránduló bicikliseknek és a motoros helybéli fiatalembernek, hogy értesítették a hatóságokat, ha fél óra múlva jelzik az esetet, meggyúlt volna az erdő. Továbbá köszönet a tűzoltóknak és a helyszínre érkező helyi fiataloknak minden segítségért – fűzte hozzá Gál Barna, a csomortáni közbirtokosság elnöke.

Barabás Emőke

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb