Szándéknyilatkozat az együttműködésről

97

Újabb határkőhöz érkezett a székelyföldi jégkorong, hiszen egy közreműködési szándéknyilatko­za­tot íródott alá a székelyföldi jégkorong fejlesztésével kapcsolatban. A jövőben egyetemistacsapat indul, amely támogatottságáról mind az önkormányzatok, mind az érintett klubok biztosították a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát.

Új megállapodás a székely utánpótlásért

Hosszas tárgyalási folyamatot sikerült lezárnia a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítványnak, amely végén kidomborodott egy közreműködési szándéknyilatkozat a következő bajnoki idénytől induló egyetemistacsapattal kapcsolatosan.
A szándéknyilatkozat aláírásán jelen volt Ráduly Róbert Kálmán (Csíkszereda polgármestere), Nagy Zoltán (Gyergyószentmiklós polgármestere), Tánczos Barna (a SZJA elnöke), Hodos László (a Csíkszeredai Sport Club elnöke), Kopacz Zoltán (a Gyergyószentmikósi Progym elnöke), Márton Simon (az ISK Csíkszereda igazgatója), Bereczky Szilárd (az ISK Gyergyószentmiklós küldöttje, vezetőtanácsi tag), Bartalis Levente (a Felcsík SK elnöke), illetve Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja.

Nagyszerű összefogás
Tánczos Barna felvezető beszédében megjegyezte, hogy az aláírt szándéknyilatkozat mögöttes tartalmát már elviekben korábban megbeszélték mind az önkormányzatokkal, mind az érintett klubokkal.
– Precedens nélküli az összefogás az ügy érdekében. A létrejövő egyetemistacsapat a felnőtt, illetve az U18-as korosztály közé ékelődne be. Ugyanakkor a sportolóknak a sport mellett továbbképzési lehetőséget biztosítana. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudomány Egyetemmel előrehaladott tárgyalások vannak egy testnevelő tanári és edzőképzői szak létrehozására. Az egyetemistacsapat már a soron következő idénytől elindulna, amely székelyföldi játékosokat tömörítene magába. Óriási felelősség ez a vállalás, amely egy hosszú távú együttműködés kell legyen – fogalmazott Tánczos.
A SZJA elnöke ugyanakkor megjegyezte, hogy a csapat a román felnőtt-, illetve a magyar U20-as bajnokságban indulna, továbbá nemzetközi tornákon venne részt, s mindezt olyan formában, hogy optimális idő jusson a felkészülésre, illetve a tanulmányokra. A csapat hazai pályájának Csíkkarcfalvát, illetve Kézdivásárhelyt jelölte meg, de további helyszínek sincsenek kizárva, míg a játékosok nevelőklubjaik leigazolt játékosai lennének, akik kölcsönszerződéssel szerepelnének az egyetemistacsapatban. Ennek neve a napokban véglegesítődik.

A munka ezután következik
Magyarország csíkszeredai főkonzulja, Tóth László rövid beszédében elmondta, hogy a magyar kormány sportra áldozott befektetései az összefogást sürgetik, amely integráló és kohéziós alap.
Mind a felnőtt, mind az utánpótlásklubok képviselői örömmel fogadták az új lehetőséget. Meglátásuk szerint nagyon időszerű az elgondolás, hiszen az ifjúsági korosztályból „kiöregedő”, de a felnőttcsapatba még be nem férő játékosoknak célt kell mutatni, és ez remek lehetőség. Hatalmas űrt sikerül betölteni ezzel, és egyúttal sikerül lehetőséget biztosítani a sportban és a tanulásban gondolkodó fiatalok számára.
Az önkormányzatok vezetői is teljes mellszélességgel kiálltak az ügy mellett. Nagy Zoltán, Gyer­gyó­szentmiklós polgármestere mér­földkőnek nevezte a lépést és fontosnak találta, hogy ezt a székely gyerekek fogják élvezni. Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere kritikusabb volt és egyben előrelátó.
– Hasonló szándékok, illetve próbálkozások voltak korábban a HC Csíkszereda, illetve Sportklub II létrehozásával, amelyek hasznosnak bizonyultak, de nem voltak tartósak. A mai napnál könnyebb pillanat nincs, hiszen a munka csak ezután kezdődik. Sok bölcsesség, türelem, kitartás és erőfeszítés szükségeltetik. Reménykedünk, hogy a harmadik próbálkozás sikeres lesz, és egy olyan intézményes forma jön létre, amely mindenkinek megfelel – jegyezte meg Ráduly.

[box type=”shadow” ]A szándéknyilatkozat

Székelyföldön olyan infrastrukturális fejlesztések indultak, amelyek lehetővé teszik a jelenlegi csíkszeredai, gyergyószentmiklósi és felcsíki központok mellett új utánpótlás-nevelő rendszerek beindítását Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen, valamint Alcsíkon. A magyar állam támogatásának köszönhetően új perspektívák nyíltak a humánerőforrás és a gyerektoborzás terén.
Alulírottak, a Mens Sana Alapítvány (a Székelyföldi Jégkorong Akadémia működtetője), a csíkszeredai Sport Club, a gyergyószentmiklósi Progym, a csíkszeredai Iskolás Sport Klub, a gyergyószentmiklósi Iskolás Sport Klub és a Felcsík SK képviselői mindent elkövetnek annak érdekében, hogy olyan együttműködési szerződést írjanak alá, amely a következőket tartalmazza:
• A felek a székely jégkorongmozgalom fejlődése és kiteljesedése szempontjából fontosnak tartják az utánpótlás összekapcsolását a felnőtt jégkoronggal, lehetőséget teremtve ezáltal az utánpótlás-nevelő egyesületek és jégkorongozó gyerekek létszámának növelésére, a szelekciós bázis kiterjesztésére, a székelyföldi felnőtt jégkorongcsapatoknak a helyi utánpótlásból való folyamatos feltöltésére és megerősítésére.
• Egyetértenek abban, hogy szükség van az elindított fejlesztésekre és szakmai együttműködésre, mert ezek által lehet biztosítani a felnőtt és az ifjúsági jégkorongozók számára a lehető legjobb felkészülési feltételeket a szülőföldjükön.
• Egyetértenek abban, hogy az utánpótlás-központok legfontosabb feladata a székelyföldi felnőttegyesületek számára a jól képzett sportolók kinevelése. Ennek érdekében egy állandó szakmai munkacsoportot hoznak létre.
• A felnőttegyesületek támogatják a szakmai együttműködést és részarányosan juttatási kötelezettséget vállalnak az esetleges játékos átigazolási bevételekből.
• A felek a 2018/19-es idénytől az SZJA támogatásával közös U23-as egyetemistacsapatot alapítanak, amelynek célja az U18-as korosztályból kilépő és a felnőttcsapatok által felkarolni kívánt fiatal játékosok számára felkészülési, versenyeztetési és továbbtanulási keretet biztosítson.

[/box]

Darvas Attila

A cikk a Hargita Népe március 8-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek