Számvetés a Csíki Kamarazenekarnál

58

Egy személyes történettel szeretném kezdeni.
A Csíki Kamarazenekar egyik decemberi hangversenyére készültem bemenni a Csíki Moziba. Az épület előtt állva, megszólít egy jó állású fiatalember, úgy 26–30 közötti lehetett. Megkérdezte: „Elnézést kérek, vetítés lesz?”. Nem, a Csíki Kamarazenekar tart hangversenyt, Dzsessz a klasszikus zenében címmel – volt a válaszom. Pár pillanat gondolkodás után kérdezte: „És lehet rá még jegyet vásárolni?” Mondom, igen, le kell menni a lépcsőn, jobbra fordulni, s ott lesz a pénztár – igazítottam útba. A fiatalember elment, s pár perc múlva látom, jeggyel a kezében megy be a zenekar előadására. Bizonyosan élményekkel gazdagodva távozott!
A történet – igazságtartalmán túl – szemléltetője annak az akaratnak, amelyet a Kamarazenekar felmutatott az évad első három hónapjában. Három nagyzenekari és hat kamarazenekari hangverseny, jobbnál jobb szólistákkal! Volt közöttük öblös, romantikus műsor, könnyed, 20. századi, a szórakoztató zenék világába kalauzoló koncert, vérbeli, ízes dzsesszmuzsika, de képviselte magát a kimértebb kamarazene-irodalom is.
Minden generáció megtalálhatta a neki tetsző muzsikát. Az idősek és a középkorosztály klasszikus, kimértebb hangversenyekkel kényeztethették fülüket. Csajkovszkij, Mozart, Haydn, Verdi vagy Respighi képviselik ezt a csoportot, műveik nagyzenekari, kamarazenekari hangversenyeken, illetve dalesten szólaltak meg.
A fiatalabb korosztálynak szólt az idén már másodszor fellépő, nagyszerű Oláh Dezső Trió koncertje, akik önálló dzsesszműveikkel és klasszikus művek dzsesszfeldolgozásaival örvendeztették meg a csíki közönséget.
A gyerekek is megtalálták a nekik szóló eseményeket. Idén a magyarországi BonBon Matiné olyan előadást hozott el ide, amelyben egy idő- és térbeli utazás tanúi lehettünk, amely a Kamarazenekarnak a Matiné-produkciók csapatával ápolt többéves kapcsolatát koronázta meg. De idetartozik még az együttes idei utolsó fellépése is, egy családi hangverseny, amely a dzsessz és a szórakoztató zene világába kalauzolta el a klasszikus zenét kedvelő közönséget, felnőtteket és gyerekeket egyaránt.
Mint a Kamarazenekar munkatársa, ezúton kívánok a zenekar nevében minden kedves olvasónak és követőnknek áldott karácsonyt és boldog új évet!

Szabó András

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek