Számos terv van fejlesztésekre – Útjavítás és járdaépítés a gyergyói térségben

Barti Tihamér. Beruházási tervekről beszélt Fotó: Kertész László
143

Korábban az önkormányzatoknak visszaosztandó költségvetési rész elfogadásáról döntött Hargita Megye Tanácsa, legutóbb pedig saját költségvetését fogadta el a megyei önkormányzati testület. A tegnapi sajtótájékoztatón a Gyergyószéket érintő beruházásokról számolt be Barti Tihamér megyei alelnök, részletezve: útjavítási és járdaépítési munkálatokat terveznek a településeken, ugyanakkor a gyergyószentmiklósi inkubátorház kérdése is aktuális marad.

Barti Tihamér. Beruházási tervekről beszélt Fotó: Kertész László

Elbírálás alatt van a Gyer­gyóújfalu és Vasláb közötti útszakasz javításának közbeszerzése, a beruházásra több mint 1,7 millió lejt hagyott jóvá a megyei önkormányzat – kezdte mondandóját Barti Tihamér, részletezve, a tervek szerint teljes egészében aszfaltozzák ezt a szakaszt, kezdve az újfalvi lakott résszel, majd Vasláb irányába folytatják a munkálatokat.
Az útjavításoknál maradva az alelnök rámutatott, a gyergyó­szent­mik­lósi négyes kilométernél található Kovácspéter felé vezető – több mint 2,5 kilométernyi – útszakasz aszfaltozásának tervezése is folyamatban van. Mint kifejtette, amennyiben a terv időben elkészül, az év második felében a kivitelezésre is pénzt tud áldozni a megyei tanács.
– Ebben a kérdésben már korábban egyeztettünk a helyi önkormányzattal, mivel terveik szerint turisztikai fejlesztéseket eszközölnének azon a területen – részletezte Barti.
A Gyergyóditró–Tölgyes útszakasz felújításának tervezését is folytatják, az alelnök elmondása szerint pedig a tervek elkészítése után megnézik, milyen finanszírozási forrást tudnak mellérendelni. Közölte, hosszú útszakaszról van szó, így amennyiben saját költségből kell kivitelezni, akkor kizárólag szakaszosan zajlanak majd a munkálatok, hozzátéve: a prioritás az, hogy támogatást szerezzenek a beruházáshoz.
Elkészültek a tervek az Orotva és Borszék közötti útvonal felújításához, amelyet európai uniós támogatásból kívánnak kivitelezni – folytatta Barti, megjegyezve: a beruházás által jobban összekapcsolódhat Borszék Gyergyószékkel, ami nagyon fontos lehet a térség számára.
Új utat építenének a gyergyó­remetei hulladéklerakó felé, ennek tervezése is bekerült a megyei költségvetésbe. Az alelnök megjegyezte, az európai útról a mezőn át tervezik megvalósítani a lerakóhoz vezető utat, majd Remeténél maradva közölte: szintén a lerakó felé vezető, tejporgyár előtti útszakasz felújításának tervezése is folyamatban van, hangsúlyozva: elsősorban itt is a lakott rész élvez majd elsőbbséget.
A Bélbor és Suceava megye határa közötti részen elbírálás alatt van a munkálatok kivitelezése, amely az alelnök megjegyzése szerint szintén stratégiai fontosságú rész.
Több gyergyószéki település csatlakozott a megyei önkormányzat járdaépítési programjához, Barti elmondása szerint a gazdasági-technikai bizottság eddig három község járdaépítési terveit hagyta jóvá: Csomafalva van a legelőrehaladottabb állapotban, ott több mint egymillió lej értékben lesz járdaépítés, míg Alfaluban több mint 500 000, Ditróban pedig 1,5 millió lejből készítenek járdát. Barti Tihamér kiemelte: további községek is terveket kívánnak letenni, így az elkövetkezőkben Remete és Újfalu is csatlakozik a programhoz. Hangsúlyozta, nagyon fontos tudni, hogy kizárólag a megyei utak mentén található járdák érintettek a kérdésben.
A gyergyószentmiklósi inkubátorház létrehozásáról is szó esett a tájékoztatón. Ezzel kapcsolatban Barti azt mondta, májusban jár le a pályázati kiírás határideje, a tárgyalások eredményeképp pedig az a döntés született, hogy a helyi önkormányzat írja a pályázatot, míg a megyei tanács az önrész biztosítását vállalja.

Kertész László

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.