kedd, december 1, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Számba vették a vidékfejlesztési együttműködés területeit: Egyéves a falugazdász-hálózat

Borboly Csaba, Kis Miklós Zsolt és Becze István                                                                                 Fotó: Domján Levente

Sajtótájékoztatón ismertették tegnap az egy éve alakult székely­földi falugazdász-hálózat eredményeit, valamint azokat az anyaországi-székelyföldi kapcsolódási pontokat, melyek a Hargita megyei önkormányzat, a Székely Gazda­szervezetek Egyesülete és a magyar Agrárminisztérium közvetítésével a vidékfejlesztés terén kiépültek, megvalósultak.

Egyéves a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete által koordinált székelyföldi falugazdász-hálózat. Ennek alkalmából tegnap – a falugazdászokkal találkozva – Csíkszeredába látogatott Kis Miklós Zsolt, a hálózatot finanszírozó Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöki tisztségét is betöltő szakember Borboly Csabával, a megyei tanács elnökével és Becze Istvánnal, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnökével közös sajtótájékoztatón számolt be a közös munka eredményeiről.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke leginkább az anyaországi és a székelyföldi LEADER egyesületek közötti együttműködést méltatta, de ide sorolta a Brüsszelben, az unió készülő új Közös Agrárpolitikájának befolyásolására tett közös erőfeszítéseket is, annak érdekében, hogy a támogatások kedvezményezettjei az Erdélyre, Székelyföldre jellemző családi farmok, illetve a kis- és közepes gazdaságok maradjanak.
– Lehet, hogy kevésbé ismert a közvélemény számára, de az elmúlt idő egyik legfontosabb vidékfejlesztési együttműködése a LEADER program keretében zajlott. Hargita megyében négy LEADER csoport működik, térségenként 2-3 millió euró közötti költségvetéssel. Tehát a helyi fejlesztési projekteket támogatva jelentős pénzforrás fölött döntöttek a Hargita megyei LEADER egyesületek. A magyarországi LEADER-ek számára lehetővé vált, hogy a mienkkel közös programokat, jó gyakorlatokat valósítsanak meg, amiből nagyon sok hasznos projekt született – tette hozzá a megyei önkormány vezetője. Kis Miklós Zsolt számszerűsítette is a LEADER együttműködési pályázatok értékét, elárulva, hogy a célra szánt 1 millió euró feléből a romániai, köztük a székelyföldi LEADER csoportokkal való együttműködést támogatták.
Az államtitkár értékelőjében külön kitért az egy éve alakult székelyföldi falugazdász-hálózatra, mely részben magyarországi mintát követve igyekszik segíteni, könnyebbé tenni a helyi gazdálkodók mindennapjait.
– Tudjuk azt, hogy a 21. században segítség nélkül nagyon nehezen tudnak kiigazodni a gazdák. Egyre bonyolultabb a támogatások világa, a Közös Agrárpolitika I-es és II-es pillérében a támogatási rendszerek egyre nehezebben hozzáférhetők, egyre több az adminisztráció, a papírmunka, és bizony a jogszabályok is sokkal sűrűbben változnak nemcsak az Európai Unióban, hanem a tagállamokban is, mint ahogy azt egy hétköznapi halandó ember követni tudná. A gazdák számára ezért elengedhetetlen, hogy legyen egy hálózat, mely a hétköznapi munkában segíti. A mai találkozón az elmúlt egy évi munka tanulságait szűrtük le. Egyértelműen bebizonyosodott az, hogy ha megvan a bizalom és megvan a tudás ebben a hálózatban, akkor nagyon pozitív a jövőkép, és sokkal többen tudják a falugazdász-hálózat munkáját igénybe venni. Nemcsak a mezőgazdasági tevékenységben, hanem – példának okán – egy gazdaságfejlesztési pályázatírás formájában is – hangsúlyozta az államtitkár.
A Székelyföldön húsz ágazati szakembert foglalkoztató falugazdász-hálózat első esztendei tevékenységének részletesebb ismertetésére Becze István tért ki, aki mind a magyar szaktárcának, mind pedig a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának megköszönte a hálózat elindításához és működtetéséhez nyújtott anyagi és szakmai támogatást.
– A falugazdászok nem pénzt adnak a gazdáknak, hanem tudást és lehetőséget. Feladatként fogalmaztuk meg a különböző gazdaszövetkezetek támogatását, minél több gazda-együttműködés létrejöttét, annak érdekében, hogy összefogással időben megmentsük a kis családi gazdaságokat a felszámolódástól. Amennyiben termékeiket közösen tudják értékesíteni, feldolgozni, vagy akár az inputokat beszerezni, akkor meggyőződésünk, sikeresebbek tudnak lenni – fogalmazott Becze István.

Domján Levente

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb