Szakszerű erdőgazdálkodás kell

Elfogadták Borboly Csaba módosító javaslatait

46

Tovább kell erősíteni az erdőkkel kapcsolatos politikákat és intézkedéseket annak érdekében, hogy az továbbra is a biológiai sokféleség megőrzését szolgálja – mondta április 11-én a Régiók Bizottságának plenáris ülésén Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Kifejtette: az Európai Bizottság erdőgazdálkodási stratégia végrehajtásáról szóló jelentéséből egyértelműen kitűnik, hogy a tagállamoknak fokozott figyelmet kell fordítaniuk az erdőgazdálkodási emberi erőforrások fejlesztésére, amely mind ökológiai, mind pedig gazdasági szempontból az erdőgazdálkodási gyakorlatok fejlesztésének egyik kulcsfontosságú tényezője.
E tekintetben a 2020 utáni erdőgazdálkodási stratégia egyértelműen kell tükrözze az erdők többfunkciós szerepét, és világosan megfogalmazza a felelősségteljes erdőgazdálkodás és erdőhasználat irányelveit. Ez különösen igaz az új tagállamokra vonatkozóan, ahol ez korlátozó tényező lehet ezen gyakorlatok fejlesztésében.
A közösségek természeti tőkével és ökoszisztéma-szolgáltatásokkal kapcsolatos oktatása az uniós erdőgazdálkodási stratégia fontos részét kell képezze. Ennek kapcsán fontos, hogy az erdészeti ágazat az eddigi finanszírozási alapok mellett az ERASMUS+ forrásait is fel tudja használni a folyamatos tudástranszfer biztosítása céljából. Ugyanakkor több finanszírozási eszközre van szükség az erdők és ökoszisztéma-szolgáltatásaik állapotának széles körű felmérésére irányuló kutatásokra, különösen az új tagállamokban, illetve a kevésbé fejlett régiókban. Ezen felmérések, kutatások részét kell képezze az európai erdei úthálózatok feltérképezése is, különösen azokban az országokban, ahol ez még nem részleteiben vagy egyáltalán nem történt meg – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke
Hozzáfűzte: a veszély- és kockázatértékelés nagyon fontos első lépést jelent a katasztrófakockázat-kezelésben. Az elöljáró szerint ezért szükség van a potenciális kockázatokat mutató veszélytérképek elkészítésére, amelyet regionális szinten kell kidolgozni, és amely révén könnyebben megelőzhetők az erdőtüzek, széldöntések okozta károk. Erdőgazdálkodás tekintetében Hargita megyében az elmúlt 17 évben 17%-kal nőtt az erdős területek aránya, tehát nem igaz az az állítás, miszerint az erdős területek csökkenése miatt növekedett a medveprobléma.

HMT-sajtószolgálat

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek