Szakrális Művészetek Hete

Közös horizonton a vallás és a művészetek

75

Szeptember 17-én, hétfő délután tizenhárom székelyföldi képzőművész közös tárlatát nyitották meg Csíksomlyón a Szakrális Művészetek Hete keretében. A Végtelen vonzásában című kiállítás az égi és földi világ összekapcsolására épül, bemutatva az emberi lét korlátait, ugyanakkor az Isten kegyelméből fakadó lehetőségeket is boncolgatja. Tamás József, a Gyulafehérvári Római Katolikus Egyházmegye segédpüspöke köszöntőjében kiemelte: ősi összetartozás köti össze a vallást a művészetekkel, hiszen mindkettő az emberi természet legmélyebb rétegeiből fakad.

Fotó: Iochom Zsolt

A csíksomlyói Jakab Antal Ház K termében nyitották meg hétfőn a Végtelen vonzásában című szakrális jellegű képzőművészeti tárlatot. Az idei Szakrális Művészetek Hete keretében megvalósult kiállítás az égi és földi világ összekapcsolására épül, bemutatva az emberi lét korlátait, ugyanakkor az Isten kegyelméből fakadó lehetőségeket is boncolgatja. A kiállított alkotások ugyanis tizenhárom székelyföldi képzőművész látásmódján keresztül beszélnek vallásról, sorsról, emberi és isteni mivoltról egyaránt. Albert Levente, Bocskay Vince, Éltes Barna, Gergely Zoltán, Hervai Katalin, Köllő Margit, Kuti Dénes, Léstyán Csaba, Márton Árpád, Sárpátki Zoltán, Vargha Mihály, Vinczeffy László és Xantus Géza közös kiállításának megnyitóján Tamás József püspök köszöntötte a jelenlévőket.
– Nem is olyan régen az egyik tévécsatornán kerekasztal-beszélgetés folyt az ünnep témával kapcsolatban. A jelen lévő zenetudósnak a következő kijelentéssel adta át a szót a műsorvezető: Nincsen zene ünnep nélkül! Erre a kijelentésre az a válasz érkezett, hogy „Nincsen ünnep zene nélkül sem!”. Én most, az ünnep szót a vallással helyettesíteném, a zene helyébe pedig a művészetet tenném. Tudniillik, kölcsönös egymásrautaltság, ősi összetartozás köti össze ezeket – fogalmazott ünnepi beszédében Tamás József, megjegyezve: a vallás és a művészet az emberi természet legmélyebb rétegeiből fakad, közös a horizontjuk.
A Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye segédpüspöke rámutatott: a kiállítás többféle műalkotást tár a szemlélő elé, bemutatva a keresztény ihletettség értékét. Hozzátette: a tárlat a végtelen vonzásába kapcsolja a nézőt, aki ezáltal közelebb kerülhet az örök szépséghez és jósághoz.
Hegedűs Enikő művészettörténész méltatta a kiállított szobrokat, grafikákat és festményeket, csodaként jellemezve a megvalósult tárlatot.
– Az egykor kápolnának szánt tér – ha csak pár hét erejéig is – újból visszanyerte szakralitását a kiállított munkák révén. A képzőművészeti alkotások önmagukban, témájuktól függetlenül is, hordoznak tágabb értelmezésű, szakrális jelleget. Ez még inkább igaz az olyan alkotásokra, amelyek kifejezetten ilyen szándékkal készülnek. A témaválasztás mellett a művészek lelkülete, a hétköznapi motívumok feldolgozása, közvetítése is kulcsfontosságú – mondta Hegedűs Enikő.
A művészettörténész emlékeztette hallgatóságát: a XII. Nemzetközi Ars Sacra Fesztivál keretében immár harmadik alkalommal várják spirituális jellegű művészeti programok az érdeklődőket Csíksomlyón.
Leszögezte: a rendezvény célja, hogy ne csak a régmúltra, a templom falai közötti liturgiára figyeljenek az emberek, hanem ismerjék fel a kortárs művészetek értékét, amelyek körülvesznek mindenkit.
A sepsiszentgyörgyi, kolozsvári és csíkszeredai látásmódokat közvetítő tárlat szeptember 30-ig látogatható, ám a mai nap folyamán a – Püspökkari Konferencia ülése miatt – nem lehet megtekinteni. A Szakrális Művészetek Hete programsorozat ma 18 órakor Homa Ildikó, klinikai pszichológus, egzisztencia-analitikus és logoterapeuta Gondolatok a térben és érzelmekben élő (ember) művészekről című előadásával ér véget.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.