Szakorvosi rendelések az SZJA csíkkarcfalvi központjában: Gyógyítás, edzési, felépülési lehetőség egy fedél alatt

40

A napokban indulnak el a szakorvosi rendelések a Székelyföldi Jégkorong Akadémiához (SZJA) tartozó orvosi és metodikai központban Csíkkarcfalván. Kezdésként belgyógyászat, kardiológia, dietetika, fizioterápia szerepel az egészségügyi szolgáltatások között, ugyanakkor gyógytornász is várja a gyó­gyulni, regenerálódni vágyókat. Az egészségügyi központ nemcsak a sportolókat, hanem a felcsíki, csíki embereket is szívesen látja.

A legmodernebb technológiákkal szerelték fel a központot                                                                 Fotó: omk.szja.ro

Az SZJA orvosi és metodikai központja 2017 októbere és 2018 szeptembere között épült a magyar állam támogatásával. Az orvosi részlegben végzik a sportolók egészségügyi felügyeletét, szűréseit, ugyanis az akadémia nagy hangsúlyt fektet arra, hogy egészséges fiatalok nevelkedjenek a kötelékében. A rendszeres vizsgálatokkal időben fény derül a versenysporttal összeegyeztethetetlen egészségügyi problémákra, így az ott edző növendékek azonnal orvosi segítségben tudnak részesülni.
– 2016-ban, amikor elindult a Székelyföldi Jégkorong Akadémia, három fontos pillérét kezdtük építeni a rendszernek. A toborzás, a gyereklétszám növelése és a szakmai fejlesztések mellett a megfelelő infrastruktúra kiépítése volt az, ami nélkülözhetetlen a fejlődéshez. A létesítményekkel mára rendkívül jól állunk, felépült három sátortetős jégpálya, és folyamatban van a negyedik. Ugyanakkor létrejött az orvosi és metodikai központunk Karcfalván, ez elképesztően nagy segítséget ad egyrészt a jégkorongozóink professzionális alapokon nyugvó felkészítéséhez, másrészt az egészségük megőrzéséhez, sérülés utáni rehabilitációjukhoz – mondta Nagy Attila, az SZJA ügyvezető igazgatója.

Szakorvosi járóbeteg-rendelés
A sportolók mellett a felcsíki térség lakóinak is lehetőséget biztosítanak különböző szakorvosi vizsgálatokra, kezelésekre. Török Attila, az orvosi és metodikai központ igazgatója szerint fontos, hogy a környező településeken élők helyben jussanak hozzá egészségügyi ellátáshoz, és ne kelljen minden vizsgálatért a megyeszékhelyre utazni.
– Most, induláskor hetente tart rendelést két belgyógyász és egy kardiológus szakorvos, de dietetikus szakemberhez és fizioterapeutához is fordulhatnak a hozzánk ellátogatók. A jövőben a különböző szakterületű orvosok számát növelni fogjuk, terveink közt szerepel többek között családorvos foglalkoztatása, valamint éjszakai orvosi ügyelet elindítása is” – mondta Török Attila.

A feszített víztükrű medence kikapcsolódásra is használható

Jól felszerelt rendelők
A karcfalvi orvosi központnak sikerült a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház egyik népszerű belgyógyászát, dr. Fogarasi Zoltánt megnyerni, Fogarasi doktor is heti rendszerességgel fogadja a pácienseket Felcsíkon.
– A belgyógyászat egy nagy gyűjtőfogalom, úgy is mondhatjuk, hogy egy nagy kalap, amelybe belekerülnek a szív- és érrendszeri, a gyomor- és bélrendszeri problémák, légzőszervi betegségek, valamint a vérképző szervek betegségei. Ezeket diagnosztizáljuk, gyógyítjuk, illetve szükség esetén továbbküldjük a pácienseket a megfelelő szakemberhez – részletezte a belgyógyász arra a kérdésre, hogy milyen betegségekkel, problémákkal lehet hozzáfordulni.

Ultrahangvizsgálatra islehetőség van
– Ultrahangkészülékünk három fejet, vagyis három szondát tartalmaz, a kisebb a kardiológiai vizsgálatokhoz megfelelő, a lineáris az érrendszeri betegségeket deríti fel, illetve a kerekszonda a hasi ultrahangvizsgálathoz szükséges. Itt, a felcsíki térségben ez a készülék valószínűleg az egyetlen, amellyel hasi, illetve szív- és érrendszeri vizsgálatokat tudunk végezni. A segítségével kiszűrhetők olyan problémák, amelyek kiderítéséért eddig be kellett utazni Csíkszeredába – tette hozzá a belgyógyász.
Személyre szabott
kezelési terv
Az egészségügyi centrumban elérhetők a legmagasabb színvonalú fizioterápiás kezelések, a géppark elektro-, magneto- és balneoterápiás készülékeket is tartalmaz.
– Az orvosi és metodikai központ megoldást jelenthet mindazok számára, akik valamilyen mozgásszervrendszeri elváltozástól, sérüléstől szenvednek, például lúdtalp, gerincferdülés, derékfájdalom, ütés, zúzódás, bokaficam, szalagszakadás, de vállalunk műtét utáni rehabilitációt is – ismertette Keresztes Mátyás gyógytornász, fizioterapeuta.
– Mint ahogyan minden ember más, nincs két egyforma sérülés, elváltozás sem, éppen ezért fontos, hogy mindenkire személyre szabott rehabilitációs programot dolgozunk ki, így a gyógyulási folyamat lerövidül, hiszen nem egy általános kezelés történik, hanem az adott problémára készül a kezelési terv – részletezte a szakember.
A személyre szabott gyógytorna a környék legjobban felszerelt és legtágasabb fitnesztermében zajlik. Így a sportspecifikus rehabilitáció is magas színvonalon, a legmodernebb eszközökkel történik.
A rehabilitációs részlegben kimagasló minőségű, modern fizio­terápiás eszközök állnak rendelkezésre, a lökéshullám-, az elektro-, a rövidhullám-, a mágnesterápiától a galvánáramos fürdőig számos, ultramodern kezelés elérhető itt.

Medence rekreációs célokra is
Az orvosi részhez kapcsolódik egy feszített víztükrű, rehabilitációs medence, amely alkalmas vízi tornára, de rekreációs célokra, kikapcsolódásra is használható, ugyanakkor pezsgőfürdő és finn szauna is megtalálható itt. Természetesen a medencetér is nyitva áll a nagyközönség számára.
– Wellnessrészlegünkön lehetőség nyílik a vízi tornára is, ami óriási segítség tud lenni a műtétek utáni rehabilitációban és a friss sérülések, például izomszakadás, húzódás, ficam korai kezelésében. Tudjuk, hogy mennyire fontos a sérülések után mielőbb elkezdeni a gyógytornát, ezzel akár hetekkel-hónapokkal is lerövidíthetjük a gyógyulási folyamatot, így mielőbb visszatérhetünk a megszokott, mindennapi életbe – mutatott rá a gyógytornász.
A szakrendelésekre, kezelésekre előzetesen be kell jelentkezni telefonon a 0366–089917-es telefonszámon, és előjegyzés alapján időpontot adnak az adott szakorvoshoz, fizioterapeutához, gyógytornászhoz, dietetikushoz.

Edzőterem egyedülálló gépekkel
Az épület másik nagy egysége a sport rész, amelyben metodikai és edzőterem található. A metodikai terem kifejezetten jégkorong-orientált, rendelkezik például egy szintetikus jégfelülettel, a sportolók olyan gépeken gyakorolhatnak, amelyek Kelet-Európában kevés helyen elérhetők, az országban pedig egyedülállók. Ugyanakkor az edzőterem nyitva áll a nagyközönség számára is, a korszerű gépeken kívül műfüves futófolyosóval is felszerelték, a kardioedzést kedvelők számára pedig spinning kerékpárokat, evezőgépet, airbike-ot is beszereztek. Az edzőterem nemcsak egyénileg látogatható, hiszen indulnak a csoportos foglalkozások, spinning, jóga, body art, funkcionális edzés is elérhető lesz, képzett szakemberek vezetésével. Az edzésekről a www.omk.szja.ro weblapon lehet tájékozódni, illetve az orvosi és metodikai központ Facebook-oldalán.

Egy új életfilozófia csírája
Tánczos Barna, a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány elnöke szerint az egészséges székely társadalom alapja az egészséges és sportos székely család. A rendszeres mozgás, a sport, a már kisgyerek korban elkezdett orvosi szűrővizsgálatok, a tudatos táplálkozás, mind a családon belüli kultúra szerves részévé kell váljon.
– A Székelyföldi Jégkorong Akadémia csíkkarcfalvi orvosi és metodikai központja mindezen értékek szimbiózisának helyszíne. Egy új életfilozófia csírája Székelyföldön. Az SzJA-val kapcsolatba kerülő gyerekek és szülők, idősek és fiatalok generációról generációra adják át ezt a tudást, ezt az új életfilozófiát. Hiszünk a céltudatos, kitartó és következetes munkában, az egymás iránti tisztelet közösséget építő erejében, az emberi és szakmai kiválóságban, a csapatmunkában. Hiszünk a családon és közösségen belüli jó példa erejében – vallja az alapítvány elnöke.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek