Szakmát tanulnak: Több diák van, és a cégek száma is gyarapodott

43

Nőtt az érdeklődés a duális képzés iránt – ezt tapasztalják a gyergyóditrói Puskás Tivadar Szakközépiskolában. A második tanévben három szakra irat­kozhattak a diákok, a helyek beteltek. A közreműködő cégek száma is nőtt, s visszajelzéseik pozitívak.

Népszerű a duális képzés a gyergyóditrói Puskás Tivadar Szakközépiskolában

Csökkent a diáklétszám az iskolában az elmúlt években, az előző tanévben elindították a duális képzést, ugyanis abban látják az intézmény jövőjét, hogy jó szakembereket képezzenek. Az iskolaigazgató akkor azt mondta, nagyobb hangsúlyt szeretnének fektetni azoknak a gyerekeknek a képzésére, akik tanulásban nem kimagaslóak, de jó szakember válhat belőlük. Azokra a diákokra irányították a figyelmet, akik szakmát akarnak tanulni. Két szakon húsz gyermekkel indították a képzést, tízen az erdészet, ugyanennyien a cukrász-pék szakon kezdtek tanulni. Bíztak benne, hogy a térségben újszerűnek mondható kezdeményezés sikeres lesz. Már a második tanév folyik a duális képzésben, s úgy tűnik, beváltja a hozzá fűzött reményeket.

Növekvő diáklétszám
A tanintézmény vezetője, Cristina Hadâmbu lapunk kérdésére elmondta, a duális képzéssel kapcsolatosan nagyon pozitívak az eddigi tapasztalatok. A diákok sikerélményről számolnak be, a cégek pedig örülnek a jó képességű fiataloknak, a munkaerőnek. Az igazgató hozzátette, a cégvezetők már a kezdetektől nagyon nyitottak voltak a kezdeményezés iránt, négy vállalat közreműködésével indult a duális képzés, számuk azóta hétre emelkedett, s visszajelzéseik nagyon pozitívak.
Cristina Hadâmbu beszámolt arról is, jelentősen nőtt a diákok száma a kezdethez képest. Most ötven diák vesz részt a duális képzésben, 30-an IX. osztályba járnak, 20-an pedig X. osztályba. A szakok számát is bővíteni tudták, az első évben indult erdész, valamint cukrász-pék szakok mellett ebben a tanévben elindulhatott az öntő szakmunkás profil is. Kezdetben ez iránt nem volt elegendő érdeklődő, így az első tanévben nem indult, de idén már igen, s mindhárom szakon beteltek a helyek. Az intézményvezető szerint mind a fiatalok, mind a szülők felismerték a duális képzés hasznát, s a cégeknek is egyre nagyobb a munkaerő-igénye, ennek tudható be, hogy nőtt az érdeklődés a duális képzés iránt. Az igazgatónő megjegyezte, a szakok indításakor figyelembe vették a munkaerő-piaci igényeket, hogy olyan szakembereket képezzenek, akikre valóban szükség van.
A gyakorlati képzés igen fontos szerephez jut. Első évben az általános tanórákon együtt vannak a diákok, a szakórákat tartják csak külön. A második és harmadik évben nagyobb hangsúlyt fektetnek a gyakorlati oktatásra, több időt töltenek a cégeknél a diákok. Ez úgy oszlik meg, hogy a tanulók három napot töltenek az iskolában, kettőt pedig a cégnél, így nagyon sok lehetőségük van megfelelően elsajátítani a választott szakmát. A duális képzésre azok iratkozhatnak, akik elvégezték a VIII. osztályt és nem töltötték be a 24. életévüket. A hároméves képzést követően az adott szakból szakvizsgát kell majd tenniük a fiataloknak. Ez két év középiskolai oktatásnak felel meg, aki pedig szeretne, érettségizhet is, XI. osztálytól kell folytatnia ez esetben tanulmányait.
Cristina Hadâmbu elmondta azt is, a jövőre nézve terveik között szerepel további szakok elindítása.

Az önkormányzat is támogatja a képzést
Örvendek, hogy az első év sikeresen zajlott, ugyanis máshol voltak olyan tapasztalatok, hogy meg kellett szüntetni osztályt – mondta Puskás Elemér polgármester. Hangsúlyozta, azt tapasztalja, pedagógusok és diákok egyaránt jól dolgoznak. A községvezető örvendetesnek nevezte azt is, hogy nőtt az érdeklődés a duális képzés iránt, ugyanis a második évben már beteltek a helyek, sőt túljelentkezés is volt. Úgy látja, hasznos, hogy a szakmai képzés irányába terelődött a figyelem. – A cégek energiát fektetnek a diákok képzésébe, hiszen érdekük, hogy jó szakembereket neveljenek – jegyezte meg a polgármester. Hozzátette, nagyon reméli, hogy a fiatalok közül sokan visszamennek majd a cégekhez dolgozni, hiszen ez mindkét félnek előnyére válik. Az önkormányzat a duális képzés indításakor felajánlotta, hogy azzal is segítené a fiatalokat, hogy a duális képzés elvégzésekor fizetnék a B kategóriás jogosítvány megszerzésére irányuló tanulmányaikat.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek