Szakmákkal ismerkednek az autizmussal élő fiatalok

29

A Puzzle Oktatási Központba járó autista fiatalok számára a működtetők olyan elfoglaltságot igyekeznek találni, amely később akár kenyérkereseti lehetőség is lehetne számukra. Ebben a hónapban két szakmában próbálhatják ki magukat a fiatalok.

Asztalossággal ismerkednek ezen a héten a serdülőkorba lépett fiúk az AutHelp Alapítvány által működtetett Puzzle Oktatási Központban. A szakma gyakorlásához szükséges szerszámok, egyes alapműveletek megismerése után végül madáretető készül a kis műhelyben. Persze segítséggel.
– Az asztalos-foglalkozásokba hat fiút vontunk be, ők életkorban mind az V–VIII. osztályos korosztályhoz tartoznak – tájékoztatott Vass Éva programkoordinátor.
Akik ezen a héten nem barkácsolnak – szám szerint 12 gyerek –, azok jövő héttől szappant önthetnek. Előkészített, a kereskedelemben kapható masszát melegítik fel és öntik különböző formákba úgy, hogy végül karácsonyi szappandíszek kerüljenek ki kezeik alól.
– Egyszerű dolgokat készítünk most, hiszen ez a projekt egyféle pályaorientáció: látni szeretnénk, kinek mi válik be. Aki például nagyon ügyes, rátermett erre a két szakmára, amit most kiválasztottunk számukra, lehet, hogy e téren majd tovább is fognak tanulni – mondta Vass Éva.
A program kidolgozóinak az a célja, hogy a kamaszkorba került autista fiatalok számára olyan tevékenységeket szervezzenek, amelyek, ha a fiatalok érdeklődnek irántuk és hajlamuk is van rá, később akár megélhetési lehetőségként is szolgálhatnak számukra. A pályaorientációs tevékenységek keretében ellátogatnak a Szent Anna Szakközépiskolába, illetve a mozgássérültek műhelyébe is, hogy megnézzék, ott miként oldották meg a spe­ciális igényű személyek foglalkoztatását.
Az AutHelp Alapítványnak ezt a programját a megyei önkormányzat a szociális és gyermekvédelmi igazgatóságon keresztül támogatja.

Forró-Erős Gyöngyi

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.