Szakmaisággal erősítik az öntudatosságot

91

„Tűzből tüzet” – ezzel a mottóval zajlik a hatodik Székelyföldi Verstábor, amely mostantól idén elhunyt alapítójának, Varga Sándor újságírónak a nevét is viseli. A verstábor minden évben kiemelkedő esemény Csíkcsomortán életében, hiszen a környék lakói is kapcsolatba kerülnek az értékes szellemi műhellyel, amelyben művészek vezetésével különböző szavalóversenyek győztesei vesznek részt. Ez a tábor a szakmaiság kiemelt szerepe mellett nyolc napon át közösségépítésről, barátságokról, művészetszeretetről és a történelem megismeréséről szól.

Történelmi témájú előadásokat is hallgatnak Fotó: László Róbert
Történelmi témájú előadásokat is hallgatnak Fotó: László Róbert

Holnap mindenkit szeretettel várnak a VersHúron Gloria rithimorum! – Dicsőség a verseknek! című gálaműsorra, amellyel a táborlakók kedveskednek a helyieknek.
– Ma már nemcsak a tehetséggondozás a célja a tábornak, hanem – ragaszkodva édesapám eredeti elképzeléséhez – hidat ver magyar és magyar közé, ez a híd versekből és barátságokból épül. Előadóművészetet, beszédtechnikát tanulnak, de mellette kirándulnak és a környékkel, illetve egymással ismerkednek meg a Kárpát-medence minden szegletéből érkezők – mondta lapunknak Varga Anna táborvezető, az alapító lánya.
A 29 középiskolás táborlakó minden este kilenc órától történelmi témájú előadásokat hallgat, amely után néptáncot is tanulnak. Szentmisén és istentiszteleten is részt vesznek. Érdekesség, hogy van olyan diák is, aki a tábor előtt soha nem volt templomban.

Fontos a beszéd közben használt technika szerepe
Milus Marianna logopédus és beszédtechnika-tanár évek óta foglalkozik a táborlakók beszédének javításával. A diákok közül sokan már most a színművészi pálya felé kacsintgatnak, nekik nagyon hasznosak a képzések.
– A helyes beszéd és hangképzés technikáját tanulják el a diákok a foglalkozásokon. Olyan szintre kell eljutniuk a beszédlégzés elsajátításánál, amikor már a stressz nem befolyásolja a beszédet. Az, amit tanulunk, nagyban különbözik az élettani légzéstől. Nagyon sok gyakorlat van arra, hogy miként tudják a kombinált légzést (hasba és rekeszbe egyaránt áramlik a levegő) alkalmazni. A levegőhiány egy idő után a hangszalagokat is megviseli, már nem olyan színes a hang – ezt a hatást próbáljuk megelőzni az órákon – fejtette ki a logopédus szakember.
A beszédtechnika órák a hiteles előadásmódhoz, valamint a stressz által befolyásolt hangváltozások megakadályozására szolgálnak.

Tisztességes magyar embereket nevelnek
Kubik Anna magyarországi színművész ötödször vesz részt a verstáborban. Számára elsősorban feltöltődést jelent Csomortánban a fiatalokkal foglalkozni. Emellett kiemelte, nem is annyira a szakmai képzés fontos, hanem az, hogy tisztességes magyar embereket neveljenek, akik tudatosan, igényesen élnek. Az előadó-művészetet úgy művelik, hogy akkor is élvezetet találjanak a versmondásban, ha esetleg nem erre a pályára lépnek.
– Mindig választunk egy központi témát a táborhoz, idén ez az 1956-os forradalom. Ehhez kapcsolódó versekkel dolgozunk. Gérecz Attila, az ’56-os forradalom idején mártírhalált halt költő a tábor központi alakja. Azért választottuk őt, mert fiatalon meghalt, tehát korosztályban közel áll a táborozókhoz. A börtönben tanult meg verset írni. Ámulva hallgatták az élettörténetét a gyerekek – hangsúlyozta a színművész.
Wittner Mária személyében a forradalom hiteles szemtanújával találkozhattak, aminek szintén nagy hatása volt. Az idei központi téma kevésbé volt ismert a diákoknak, főleg azoknak, akik nem magyarországiak, ezért a szervezők külön örülnek, hogy tudatosító célja is volt a tábornak.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.