2021, január 21, csütörtök.
custom_html_banner1

Szakmai tapasztalat és vidékfejlesztés

Gyergyócsomafalva fejlesztési stratégiájába is bekerülnek azok a kutatási eredmények, amelyeket a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem hallgatói fogalmaznak meg a július 14–21. között tartott falukutató táborban. A kutatást az egyetem Szociológia Tanszéke szervezi, célja pedig, a hallgatók szakmai tapasztalatszerzése mellett, hathatósan hozzájárulni a község fejlesztéséhez – tájékoztatott Csata Zsombor szervező, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem adjunktusa.

Múzeumi tárlatvezetésen a hallgatók. Új ismeretek Fotó: Kertész László
Múzeumi tárlatvezetésen a hallgatók. Új ismeretek Fotó: Kertész László

[dropcap]F[/dropcap]olyamatosan tevékenykedő és kérdéseket feltevő fiatalokkal találkozhattak a gyer­gyó­cso­mafalviak az elmúlt napokban, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem szociológia és antropológia szakos, valamint a településfejlesztésben érdekelt szociológiai mesterképzés hallgatói komoly munkát végeztek a községben.

Többfajta felmérést is végeztek
A Budapesti Corvinus Egyetem két szakemberével együtt, összesen 24 hallgató és 6 pedagógus vett részt a táborban, melynek zárónapját holnap tartják. Az erdélyi hallgatók mellett egy fiatal lány Barcelonából érkezett Gyergyócsomafalvára, és ő is aktívan részt vett a kutatásban.
Csata Zsombor szervező, a kolozsvári egyetem adjunktusa kifejtette, kettős célt szolgál a tábor: egyrészt a hallgatók nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is kipróbálhatják a falukutatást, másrészt a kutatás eredményei Gyergyócsomafalva községfejlesztési stratégiájába kerülnek.
A pedagógus mindezek mellett rámutatott: a tábor első napjaiban kérdőívezés zajlott, utána pedig – csoportokra osztva – különböző témákban mélyültek el a résztvevők. – A község gazdasági helyzetére igyekeztek rálátást nyerni a fiatalok, de a sportéletet és a turizmust is érintették munkájuk során – fogalmazott Csata Zsombor, hozzáfűzve: egy közös tanulmány is készül az eredményekből, sőt egy filmet is összeállítanak a tábor eseményeiből. Mint mondta, korábban is voltak hasonló táborok, tavaly a Bihar megyei Székelyhídon voltak, Gyergyószéken pedig legutóbb 2003-ban, Gyergyóalfaluban végeztek falukutatást.

Új ismeretek és szakmai fejlődés
A fiatalok esténként szakemberek előadásait hallgathatták, szombat este pedig a gyer­gyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeumot látogatták meg, ahol dr. Szőcs Levente néprajzkutató tartott nekik tárlatvezetést.
– Megannyi új ismeretet szereztünk a tábor ideje alatt, a csomafalviak kedvessége és a tiszta környezet pedig mindnyájunknak kellemes pillanatokat serzett a kemény munka mellett – mondták a hallgatók, hozzáfűzve: elsősorban élményeket és szakmai tapasztalatot visznek haza.
Márton László Szilárd, Gyer­gyó­csomafalva polgármestere rámutatott: a kutatás eredménye képezi majd a településfejlesztési stratégia alapdokumentumát, mondván a fiatalok munkája által komoly rálátást nyernek a község helyzetére.
A tábor anyagi oldalát az egyetem biztosította, de Gyergyó­cso­mafalva Polgármesteri Hivatala és a helyi közbirtokosság is hozzájárult a sikerességhez.

Kertész László 

Kapcsolódó cikkek:

14,338RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb